Селото на Ламбо само с 9 жители, къщата на прадядо му се руши

0

Едва 9 постоянни жители има селото на Стефан Данаилов, откъдето всъщност произлиза неговия голям и знатен род. Макар да се намира само на 6 километра от град Смолян, родопското село Писаница е застрашено от заличаване от картата и според последното преброяване жителите му са намалени драстично.

Почти всички къщи в населеното място, които са строени от камък по типично родопски тертип, са изоставени и в тях жив човек не е стъпвал от десетилетия. Интересно обаче, е че коминът на къщата на семейството на Ламбо продължава да пуши, защото в нея живее възрастния жител на селото Илия Дамянов, който се пада далечен роднина на актьора.

 Писаница е разположено на цели 1064 метра надморска височина, именно там някога е бил роден дядото на Стефан Данаилов – Данаил Костов Данаилов. После част от семейството му се мести в съседното смолянско село Райково. днес квартал на града.  В него се ражда бащата на знаменития актьор, чиято къща днес се обитава от далечни роднини на фамилията. Приживе Ламбо е посещавал само веднъж Райково, където е поставена паметна плоча на прадядо му Данаил Данаилов, активен борец за освобождението на Родопите.

В Писаница, откъдето тръгва всъщност родословното му дърво, не е ходил никога, а претенциите към имотите, които отишли в ръцете на далечни роднини, никога не е предявявал. До ден днешен родната къща на прадядо му, която се намира в самия център на селото, се поддържа от стопанина си в що-годе добър вид, но е тръгнала да се руши предвид факта, че постройката не си знае годините. Има нужда от ремонт на фасадата, но пък част от дограмите вече са сменени.

 Всички в региона споменават Стефан Данаилов само с добро, въпреки че са го виждали единствено по телевизията. На 9-и декември ще се навършват 80 години от рождението на големия актьор, който ни напусна през 2019 година, пише „Ретро“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече