ТРАГЕДИЯ: Пенсията стига за 5 домата и бучка сирене на ден

0

Минималната пенсия в България стига за 4-5 домата и бучка истинско сирене на ден. В сметката обаче не влизат разходи за битови сметки и лекарства, пише „Телеграф“. Пенсии в размер на 467 лева месечно, както и под тази сума получават близо половината от възрастните, или над 820 000 българи, по данни за ноември на НОИ. От тях 391 728 българи преживяват със суми, по-малки от минималния размер на пенсията у нас, сочи статистиката на института.

Месечният приход на пенсионерите с най-ниски доходи, разделен на 30 дни, колкото има в един календарен месец, означава, че разполагат с малко над 15 лева на ден. Тези пари, ако се хранят с качествени продукти, ще им стигнат за 5 домата и бучка сирене с водно съдържание в нормата дневно. Както стана ясно от изследване на асоциация „Активни потребители“, сирене под 16 лева със сигурност е оводнено, така фирмите намаляват разходите си и съответно цената. Така, ако човек си купи сирене за около 10 лева и кило домати от хубавите за 6 лева, бюджетът му за деня се изчерпва.

Реално една минимална пенсия, ако бъде претеглена в количество качествено сирене, стига за не повече от 20-22 килограма.

Близо половината от пенсионерите, както и хората с ниски доходи често прибягват до покупка на по-евтини продукти и такива, които са намалени, тъй като не могат да си позволят по-качествените, които са на цени над 20 лева за килограм, защото броят на бучките автоматично се свива.

Инфлацията се отрази и на медикаментите. Поне 100 лева струват лекарствата, които лекарите изписват на голяма част от пенсионерите. Тези за кръвно и холестерол, които пият повечето възрастни хора, се заплащат и по каса, но цената, която се доплаща от джоба, е не по-малко от 50 лева. Отделно от тях много пенсионери си купуват и допълнителни илачи, които не минават по книжка. Така от пенсията поне стотачка отива за илачи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече