Минеков най-после разкара менте професора Венелин Терзиев

0

Уличеният на три пъти в плагиатство псевдоучен докара до фалит държавната фирма „Реставрация”

Министърът на културата проф. Велислав Минеков се е отървал на пожар от скандалното си протеже проф. Венелин Терзиев, прочул се с прозвището „Остап Бендер на науката”. Русенският псевдоучен е разкаран от ръководството на министерската фирма „Реставрация”, малко преди да бъде уличен за трети път в плагиатство, научи „Уикенд”.

Преписването е в „особено големи размери”, отчитат тримата арбитри, които са проверили дисертацията на Терзиев „Модели за повишаване на ефективността на системата за социална адаптация на военнослужещите, освободени от военна служба, в динамична социална среда”. С нея той през 2014 г. става доктор на науките в Националния военен университет „Васил Левски”. От доклада става ясно, че Терзиев не просто е изплагиатствал някое и друго изречение от чужд автор. Той буквално е преписал цели глави от няколко издадени през социализма книги и реферати на свои студенти.

Проф. Венелин Терзиев


По наша информация, доклада за плагиатството на комисията от Министерството на образованието и науката е изготвен още преди няколко месеца. Оповестяването му нарочно е забавено, за да може министъра на културата да се отърве от протежето си. Решението на Минеков за уволнение на менте професора Венелин Терзиев като шеф на фирма „Реставрация” така и не е обявено пред медиите, както обичайно постъпва пъчещият се като борец срещу мафията и калинките във властта скулптор.


Мълчанието не е изненада. В края на мандата на предното служебно правителство, Минеков гласува доверие на Терзиев да управлява държавната фирма. Под мъдрото управление на плагиата Терзиев, „Реставрация” е докарана почти до фалит. За последните две години загубата е близо 1 милион лева, което не му пречи да си гласува и получава огромна месечна заплата.
За да бъдем честни, Велислав Минеков далеч не е единствения покровител на фамозния Остап Бендер на науката. Както „Уикенд” вече неведнъж е писал, Терзиев за едва 4 години успява да защити чрез здраво преписване и откровено плагиатство, над 10 дисертации във всевъзможни области на знанието – от национална сигурност, през икономика, архитектура, та до социални дейности и телекомуникации. Постижение, с което не могат да се похвалят дори и нобеловите лауреати. Поне за още две от дисертациите му вече е доказано, че са нагло преписани, но проверките продължават.


След успешните защити, феномена Венелин Терзиев набързо става професор в десетина университета. Негови колеги разказват, че не се вясвал много на лекции, но пък веднага стана научен ръководител на кандидати да защитят докторски дисертации. И то неслучайни хора – депутати, министри или бизнесмени, с болни амбиции да си впишат във визитката и научна титла. Как точно са ставали нещата, ни показа миналата година бившата служебна министърка на икономиката Данела Везиева. Под ръководството на Венелин Терзиев тя защитава дисертация на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България”. Подобна тема е подходяща за хуманитарен университет, но Везиева избира да я защити и става доктор на Националния военен университет „Васил Левски” във Велико Търново. И то в катедра „Национална сигурност” на факултет „Общовойскови”. Последвалата проверка от образователното министерство установи, че „при обем от 180 страници, дисертационният труд съдържа преписани от други автори и източници 171 страници… Налице е плагиатство в особено големи размери, което шокира с мащаба и обхвата си”, написаха в доклада си проверяващите.


По същата схема, с докторска дисертация от военния университет се сдобива и Божидар Лукарски. Защитата става факт, докато Лукарски е министър на икономиката, а научен ръководител, разбира се, му е Венелин Терзиев. За благодарност, тогавашният лидер на СДС написва препоръка на Терзиев, която е приложена в спечеленият от него конкурс за професор в катедра „Архитектура, строителство и геодезия” на Русенският университет „Ангел Кънчев”.
Сред възползвалите се от промоцията на менте професора Терзиев е и доскорошен вицепремиер, претендиращ да е патриот, разкриват нашите източници. Твърди се, че неговият основен принос за дисертацията е вписването на трите му имена в молбата за защита. Благодарен, че е станал голям „учЕн”, вицепремиерът съдейства на своя научен ръководител Венелин Терзиев да задоволи амбициите си като културтрегер. След лобиране пред колегата му Боил Банов, тогавашният министър на културата удостоява Терзиев с грамота и почетен знак „Златен век- звезда”, заради „значимият му принос към развитието и популяризирането на българската култура”. Отличието се връчва ежегодно от министъра на изтъкнати общественици, за ролята им на съвременни народни будители.


Малко след това Банов назначава менте професора и за ръководител на подопечната му фирма „Реставрация”. Терзиев обаче изненадващо запазва поста си и при служебния министър Велислав Минеков. Борецът срещу калинките на ГЕРБ набързо разчиства останалите хора от борда на държавното дружество, включително и човекът, пряко отговорен за скандалният ремонт на Ларгото, глътнал 17 млн. лева, с които вече се занимава европейската прокуратура, но преназначава фамозният плагиат и менте професор Венелин Терзиев. Грешката е поправена едва преди седмици, след като „Реставрация“ буквално е докарана до фалит. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече