Левон Хампарцумян живее в палат с 3400 лева пенсия

0

Банкерът Левон Хампарцумян, който готви отново с „Черешката на тортата“, не устоя на изкушението да се похвали с богатата си къща и огромна градина пред зрителите. Те я видяха още през 2012 г., когато банкерът пенсионер за първи път участва в предаването. И не само участва, но и спечели, като беше обявен за най-добър домакин. Сега 68-годишният арменец отново отвори вратите на дома си в Бояна и нагости другите участници с агнешки котлети чак от Нова Зеландия и домашен хляб.

Арменецът има дълга професионална биография, която започва като химик първо в Кремиковци, а после и в Централния институт по изчислителна техника, припомня в. „Минаха години“.

И двамата му родители са химици, а дядо му е имал парфюмерийна фабрика за розово масло край Карлово. 

След падането на комунизма основава консултантска фирма с Мартин Заимов, пет години работи в Канада, където бяга леля му още през 1947 г. След връщането си в България започва да катери върховете на политиката и икономиката. В кабинета на Иван Костов е заместник-министър на икономиката, а от 2000 г. – и изпълнителен директор на Агенцията за приватизация.

През 2001 г. става главен изпълнителен директор и председател на УС а УниКредит Булбанк, от където се пенсионира през 2019 г. 

Твърди се, че оглавил приватизацията с ясното съзнание, че това е мръсна дума за повечето българи. Половината от познатите му го обявили за луд. Другата половина отсекли, че си е направил сметката.

Левон, както той предпочита да го наричат дори подчинените му заради сложната арменска фамилия, делеше палата в Бояна с третата си жена Мариана. Красива, умна и амбициозна, при това почти на половината на годините му, за която той обаче не каза нито дума по време на предаването миналата седмица и така наля вода в мелницата на слуховете, че между тях не всичко е цветя и рози.

Запознанството им става в бизнес обстановка. Работата била силно интересна за студентката по икономика. И, както често се случа, деловите контакти скоро придобили друго естество. 

След време заживяват заедно първо в наследствената къща на Левон в кв. Павлово, а после се местят в новия си дом с огромна градина. 

В него има над 300 вида растения, а близо до входната си врата домакинът държи стъклен буркан с хималайска сол на едри кристали, понеже в Япония вярват, че солта близо до вратата обира лошите енергии и пази дома от зложелатели.

Палатът на Левон Хампарцумян.

 В двора Левон се представя в две свои битности – на градинар-любител и на майстор-готвач. През лятото се развихря край барбекюто, около което се събират приятели на семейството.

След като се оженихме, спря да готви, оплака се преди години Мариана. 

Преди това той я изненадвал с невероятните си кулинарни способности, а тя просто му асистирала. Готвел толкова вкусно, че я прилъгал да изяде две свински пържоли, въпреки че от малка е вегетарианка.

Но след сватбата готварската муза го напуснала.

Върнала се обаче, след като задълженията му рязко намалели с пенсионирането от Булбанк.

Другата страст на Левон е фотографията. Двамата с жена си карат велосипеди. Правят си и домашни турнири по шах. Мариана е получила първите си уроци от баща си. А сега тренирам Лувон и дори го побеждавам, горда е стопанката на дома.

Освен като кулинарен експерт Хампарцумят се изявява много по телевизиите и като силен привърженик на приемането на еврото.

Той самият не се притеснява за бъдещето си. Аз съм пенсионер и получавам максималната пенсия. Имам и доходи от наеми, инвестиции и т.н. Аз имам 50 години трудов стаж, включително в Кремиковци. Не съм бил винаги банкер и нещо такова. Имам изобретения, които са помогнали на държавата да се живее по-добре. Имам един куп неща, които ми дават основание да искам да живея добре, отсича арменецът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече