Правец не дава паметника на бай Тошо да се пипа

0

Жители на Правец не са съгласни паметникът на Тодор Живков да бъде премахнат и изпратен в музея. Скулптурата на бившия Първи се намира на входа на родния му град. Монументът е една от атракциите, посещавана от много наши и чужди туристи, пише „Минаха години“. Оставането й там зависи от това дали ще бъде приет нов закон, чийто проект беше внесен от ГЕРБ-СДС и предстои да бъде разгледан от правната комисия в парламента.

Малко по-рано подобен законопроект със сходни текстове беше депозиран и от Демократична България. Активността на политиците идва 22 г. след обявяването със закон на комунистическия режим за престъпен.

Текстовете предвиждат паметниците на соца да бъдат пратени в музея. Друг акцент е поставянето на специални табелки на видно място или на фасадите на всички обществени сгради, културни институции, училища и университети. Върху тях трябва да има надпис, който потвърждава престъпния характер на комунистическия режим. 

В законопроекта е записано, че текстът трябва да гласи: „Комунистическият режим в България от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година, довел страната до национална катастрофа, и дейността на Българската комунистическа партия са обявени за престъпни със закон, приет от 38-ото Народно събрание.“

Освен това всички органи на държавата и местната власт, техните териториални звена, публично-правни организации, образователни институции, юридически и физически лица, се задължават да махнат от публичните места символи във възхвала на комунизма и Българската комунистическа партия.

Символите могат да бъдат предоставени на Музея за социалистическо изкуство. 

В мотивите си депутатите от ГЕРБ-СДС пишат, че се правят „системни и целенасочени опити за събуждане на носталгия у съвременниците на режима и заблуждение на по-младото поколение, което няма лични впечатления от него“.

В проектозакона са предвидени санкции в размер на една работна заплата за шефовете на институциите, които не изпълнят законовите разпоредби.

Освен монумента на Тодор Живков на мушката е и още един емблематичен паметник – този на Съветската армия в София, известен като Моча.

Паметникът обаче най-вероятно поне засега ще остане непокътнат, тъй като преди дни пространството около него  бе превърнато в ледена пързалка. Тя ще остане там до март и паметникът може да се доближи само от хора, които карат кънки.

Още през далечната 1993 г. доминираният от СДС Столичен общински съвет взе решение паметникът на бъде премахнат, но това така и не се случи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече