Проф. Габровски избран за премиер едва 2 дни по-рано (До последно варианта на ГЕРБ бил Десислава Атанасова)

0

Голямата изненада от ГЕРБ да номинира светилото в неврохирургията проф. Николай Габровски от „Пирогов” породи куп въпроси защо лидерът на партията Бойко Борисов се е спрял точно на него. Според източник на „Уикенд”, решението именно прочутия доктор да бъде номинацията за премиер, е била взета буквално в последния момент, само 48 часа преди той да се яви в президентството в понеделник. С този ход Борисов изненадал дори най-близките си хора в партията.

До последно е трябвало предложението на ГЕРБ да бъде Десислава Атанасова, кълнат се информаторите ни. Нейното име неслучайно изтече във всички медии. Острието на партията дори си е била подготвила чисто нов делови костюм, с който да се яви при Румен Радев в понеделник – избирала го в петъчния следобед в елитен бутик. Внезапно обаче в събота лидерът на ГЕРБ решава друго и преобръща сценария в последния момент.


Причината става интервю на проф. Габровски в сутрешния блок на Нова телевизия. Изтъкнатият неврохирург е поканен от медиата, за да говорят за малкия Сашко от Перник, който е възстановен в „Пирогов” след 9-дневното си изчезване в планината, за отминалата пандемия от Ковид-19, за проблемите в здравеопазването, обществените нагласи и политиката. Бойко Борисов по случайност гледа разговора с него и остава впечатлен от представянето му. Внезапно му хрумва, че именно професора би бил чудесен вариант да стане премиер. Обажда му се и го кани на среща в централата на ГЕРБ.


Само няколко часа по-късно проф. Николай Габворски вече е избран за кандидат на най-голямата партия за премиер еднолично от Борисов. Докторът първоначално не желае да се нагърбва с тази задача, но е убеден от Бойко Борисов, че е напълно подходящ. Ден по-късно, в неделя, са уведомени и останалите важни хора в ГЕРБ – Томислав Дончев и Десислава Атанасова. Тя приема с дотойнство решението на лидера на партията и даже заявява: „Той определено е по-добър вариант от мен”. Неслучайно именно Атанасова придружи проф. Габровски на срещата с Румен Радев.


Всъщност, трябва да се отбележи, че проф. Николай Габровски от години е симпатизант на ГЕРБ. Тъкмо по времето на директорския мандат на бившия депутат от партията в предишния състав на НС проф. Асен Балтов, неврохирургът стана зам.-началник в „Пирогов”, като наред с това продължи да бъде завеждащ Клиниката по неврохирургия в болницата. Всяка сутрин тълпите от желаещи да се консултират с него по неотложни мозъчни и гръбначни здравословни проблеми обграждат малкото фоайе пред нея и се надяват да зърнат професора.


Николай Габровски е син на прочутия проф. Стефан Габровски, също изтъкнат неврохирург, изключително специализиран в лекуването на най-тежките мозъчни тумори и детски травми и състояния. Сочен за един от най-добрите в страната, проф. Габровски е известен не само с експертизата си в един от най-тежките дялове на медицината и занимаващ се с едни от най-сложните и дълги операции, но и с човешкото отношение спрямо пациентите. Проф. Габровски превърна Клиниката по неврохирургия в еталон за модерна медицина, базирана на доказателства, изгради революционно отделение по Съдова хирургия, което завежда един от колегите му – проф. Николай Велинов. Двамата въведоха ендоваскуларното лечение на редица състояния и се пребориха, заедно с други техни колеги за поемането на разходите за суперскъпи медицински консумативи. Именно Клиниката по неврохирургия в „Пирогов” е сочена за едно от звената на института, в което сътресения няма, а нивото на оборудване и хигиена – световни.


Досега проф. Габровски странеше от политически коментари, но не скриваше разочарованието си от хаотично взиманите държавнически решения през последните години, касаещи сферата на здравеопазването. Точно в интервюто си по Нова телевизия, което провокира Бойко Борисов да го номинира за премиер от ГЕРБ, той разказа, че празнува четвърт век като лекар в болницата.
Шансовете да се състави правителство, уви, обаче остават ниски. Предстоят срещи на проф. Габровски с всички партии в парламента. Той получи уверение от Бойко Борисов, че няма да се бърка в състава на кабинета и ще остави неврохирурга сам да състави правителство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече