Защо депутати от „Продължаваме промяната“ се сбиха в парламента

0

Радослав Рибарски налетял с юмруци и ритници на Венко Сабрутев, наричайки го „слуга на Лукойл“, Искрен Митев също отнесъл шамар


Приетият на първо четене от депутатите в Комисията по енергетика в Народното събрание закон, с който се позволява българската държава при нобходимост да поеме контрол върху рафинерията „Лукойл“ и върху други дружества от енергийния сектор на националната сигурност, предизвикаха физически бой между депутати от „Продължаваме промяната“, научи „Уикенд“ от очевидци на срамната случка.

Екшънът между съпартийците Венко Сабрутев и Радослав Рибарски се е разиграл около 15,30 ч. в сряда следобед в парламентарната стая на „Продължаваме промяната“, веднага след като законопроектът „Анти Лукой“ беше приет на първо четене в Комисията по енергетика с 15 гласа „за“ и само 3 „против“.


Сред гласувалите срещу внесеното от „Демократична България“ предложение държавата да може да осъществява оперативен контрол над рафинерията изненадващо е бил и Венко Сабрутев, заедно с двама депутати от проруската партия „Възраждане“. Сабрутев бил на мнение, че проектът трябва да се изпипа юридически, за да не бъде обвинена България, че извършва незаконна национализация. Колегата му от „Продължаваме прмяната“ Радослав Рибарски, който също е член на енергийната парламентарна комисия, е гласувал „за“ приемането на закона.
При връщането си в парламентарната стая на „Продължаваме промяната“ след заседанието на комисията, Венко Сабрутев е бил нападнат физически от своя колега Радослав Рибарски, потвърждават няколко независими един от друг източници на „Уикенд“.


Според очевидец на случката от групата на „Продъжаваме промяната“, Рибарски е засипал колегата си Сабрутев с поток от обвинения и цветисти псувни. След кратка размяна на реплики между двамата, Радослав Рибарски се нахвърлил върху Венко Сабрутев с юмруци и с ритници. „Всичко стана неочаквано, буквално за секунди. Рибарски изрита и удари с юмрук Венко, а после го хвана за гушата. Колегата Искрен Митев пръв опита да ги разтърве, но в суматохата отнесе шамар…“, разказва свидетел на екшъна. Според думите му, ситуацията била овладяна с мъка, тъй като по това време от стаята на „Продължаваме промяната“ отсъствали лидерите на партията Кирил Петков, Асен Василев, и Даниел Лорер. Набитият Венко Сабрутев си тръгнал от Народното събрание веднага след екшъна.


Депутат от „Възраждане“ пък разкри пред „Уикенд“, че по време на самото заседание на енергийната комисия, между съпартийците Сабрутев и Рибарски прехвърчали искри, като след заседанието Рибарски нарекъл съпартиеца си „Слуга на Лукойл“ в кулоарите на Народното събрание.


Политически наблюдатели коментираха пред „Уикенд“, че през последните седмици парламентарната група на „Продължаваме промяната“ е раздирана от противоречия и е разцепена условно на два лагера – един, гравитиращ около Асен Василев и Кирил Петков, и втори, ръководен от Даниел Лорер. Венко Сабрутев минава за човек от най-близкото обкръжение на Асен Василев, докато Радослав Рибарски е част от кръга на Лорер.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече