666 хиляди пенсионери нямат пари за лекарства

0

Всеки трети възрастен у нас от 1 януари ще е с пенсия под линията на бедност от 504 лв.

Над 665 хиляди български пенсионери – или всеки трети, ще взима от 1 януари 2023 г. пенсия под линията на бедност от 504 лв., обяви служебният вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров.

Експертните сметки за броя на пенсионерите, които ще останат с доход под официалната линия на бедност за 2023 година от 504 лева, са правени при сега действащото законодателство, уточни вицепремиерът Лазаров.

„В случай, че пенсиите бъдат осъвременени от 1 юли с 12 на сто, тогава минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще надхвърли този праг. Мисля, че ще достигне 523 лева и стотинки“.

Месечният приход на пенсионерите с най-ниски доходи, разделен на 30 дни, колкото има в един календарен месец, означава, че разполагат с малко над 15 лв. на ден.

Минималната пенсия в България стига за 4-5 домата и бучка истинско сирене на ден.

В сметката обаче не влизат разходите за битови сметки и лекарства. Пенсии в размер на 467 лв. месечно, както и под тази сума, получават близо половината от възрастните, или над 820 хиляди българи, по данни за ноември на НОИ, пише „Минаха години“. От тях 391 728 българи преживяват със суми, по-малки от минималния размер на пенсията, сочи статистиката на института.

Както стана ясно от изследването на асоциация Активни потребители, сирене под 16 лева със сигурност е оводнено, така фирмите намаляват разходите си и съответно цената. Така, ако човек си купи сирене за около 10 лева и кило домати от хубавите за 6 лева, бюджетът му за деня се изчерпва.

Реално една минимална пенсия, ако бъде претеглена в количество сирене, стига за не повече от 20-22 кг.

Близо половината от пенсионерите, както и хората с ниски доходи, често прибягват до покупка на по-евтини продукти и такива, които са намалени, тъй като могат да си позволят по-качествените, които са на цени над 20 лв. за килограм, защото броят на бучките автоматично се свива.

Инфлацията се отрази и на медикаментите.

Поне 100 лева струват лекарствата, които лекарите изписват на голяма част от пенсионерите. Тези за кръвно и холестерол, които пият повечето възрастни хора, се заплащат и по каса, но цената, която се доплаща от джоба, е не по-малко от 50 лв. Отделно от тях много пенсионери си купуват допълнителни илачи, които не минават по книжка. Така от пенсията поне стотачка отива за лекарства.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече