Кремъл отново активира Симеон Сакскобургготски

0

Огнян Герджиков обяви реставрация на царската партия

Царската партия се завръща, обяви тези дни Огнян Герджиков и допълни, че през януари ще свикат конгрес и след него поемат курс отново към политиката. Друг е обаче въпросът дали електоратът ще ги приеме пак на юнашко доверие, казват политолози.

Забележителното в тази новина е, че тя дойде само седмица след като Симеон Сакскобургготски се срещна с митрополит Антоний, външният министър на руския партиарх Кирил Гундяев, и одиозната посланичка Елеонора Митрофанова. Гундяев е доказан агент на КГБ, а визитата на протежето му Антоний беше посрещната с възмущение и протест в центъра на София. Затова пък Симеон ги прие в резиденция „Врана” и дори се снима с тях.


Анализатори са категорични, че Москва отново залага на Симеон. Разбира се, неговото русофилство не е така открито, както при „Възраждане” или при „Русофилите” на Малинов. Но и бившият монарх досега не е заклеймил кремълската агресия в Украйна, затова пък е известна фразата му „Винаги с Европейския съюз, никога срещу Русия”, подобно на онова което казва навремето баща му: „Винаги с Германия, никога срещу Русия”.


Като лоялен царедворец Огнян Герджиков не спира да твърди, че на НДСВ била заслугата България да е в НАТО и ЕС. В реставрираната жълта партия, пак по негови думи, отново щели да се включат професорите от Юридическия факултет на Софийския университет, които и преди бяха ядрото, но имало и много нови лица. Предстои да видим кои са те. НДСВ изчезна от хоризонта след като получи отчайващи резултати на изборите. В повечето хора остана убеждението, че партията се е самозакрила. И така до миналата седмица, когато разбудилата се формация организира „експертна кръгла маса”, посветена на сигурността на българската граница с водещ Станимир Илчев. Мероприятието е уважено от депутат от „Възраждане”! Иначе от сайта на НДСВ стана ясно, че до този момент партията не е имала никаква дейност, последното съобщение е от есента на миналата година и е призив да се подкрепи Румен Радев на президентските избори.
Въпреки че НДСВ отпадна от играта, видният царист проф. Даниел Вълчев през последните години непрекъснато се спряга като кандидат за премиер. При всяко служебно правителство той е потенциалният кандидат. Досега обаче Даниел Вълчев е стигнал най-високо само до вицепремиер и министър на образованието, а след НДСВ той се присъедини към Меглена Кунева и нейната „България на гражданите”. Далеч по-интересно е обаче, че преди да стане политик, професорът е съдружник във фирма „Филимко” с покойния лидер на кръга „Монтерей” Любен Гоцев. От години на самия Любен Гоцев и свързаното с него Генералското движение се приписва и връщането на Симеон Сакскобургготски през 2001 г. и активирането му в политиката. Видяхме обаче, че неговото управление, в началото на което мяташе щедри обещания, че ще оправи страната за 800 дни, се оказа само прелюдия към връщането на БСП във властта. Симеон така или иначе заличи спомена за Виденовата зима и успя да направи плавен преход към правителството на Сергей Станишев.


В личен план аристократът и неговата фамилия си върнаха „Царска Бистрица”, „Врана”, „Ситняково”, „Саръгьол”, къщата в Баня и къща в столичния кв. „Изток”, както и горите в Рила. Не им беше възстановен единствено чифликът в „Кричим”, с който остана да се разпорежда НСО. След това по времето на ГЕРБ държавата си взе обратно имотите, но на Симеон и сестра му Мария-Луиза все пак останаха „Царска Бистрица” и „Врана”.


През 2007 г. Яне Янев, който по това време се изживяваше като борец срещу корупцията, обяви, че в архивите на някогашното БЗНС, а също и на бившата Държавна сигурност и на ЦК на БКП имало информация за агентурното минало на Сакскобургготски.

Партията на Янев „Ред, законност и справедливост” поиска да се разсекрети досието на Симеон, което разбира се така и не се случи. РЗС обаче обясни, че бившият монарх попада на мушката на съветските тайни служби през 60-те години на миналия век. „Симеон приема да бъде вербуван на материална основа срещу периодично погасяване на дълговете му от хазарт, той става най-обикновен доносник на КГБ” – е написано в официално становище на РЗС. Контактите на комунистическите тайни служби и Симеон, според въпросния документ, били прекратени в началото на перестройката. В руското ГРУ и в КГБ преценили, че е по-добре да го използват като агент за влияние. Затова и бил активиран, като първо било организирано бляскавото му посещение в България през 90-те години, а след това и завръщането му на политическата сцена в страната, веднага след фиаското на Виденов. През 2001 г., както пише в становището на РЗС: „Завръщайки се в България като агент за влияние на чужди тайни служби, по молба на перестроечните кръгове и заобиколен от номенклатурни юпита, бившият монарх изигра ролята на спасител на социалистическата партия и по същество я реанимира, връщайки я във властта през 2005 г.”


Близо две десетилетия по-късно НДСВ отново е задействана и дава признаци, че се събужда от зимен сън.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече