Човек на „Промяната“ източва болница, сплашва общинари

0

Лекарят без управленски опит Данчо Гурдев, кадър на „Продължаваме промяната“, който през май оглави общинската МБАЛ „Велинград“, вече успешно упражнява порочни практики в общинското лечебно заведение. Това твърдят запознати в града, които алармират, че отново има източване на средства, писа ПИК.

Управителят на болницата, която ще бъде подложена на детайлен правен и финансов-икономически одит по искане на Общинския съвет в града, през изминалия ден е „завъртял“ поредната далавера.

Този път тя е за проект за изграждане, монтиране и поддръжка на нова пожароизвестителна система в болничното заведение. Стойността на проекта е 70 000 лв. и същият ще бъде финансирано от бюджета на лечебницата. Такава система обаче е изградена в болничния комплекс преди близо 3 години, когато бившото ръководство на болницата кандидатства за средства по европейска програма, по която са отпуснати и усвоени финансови ресурси.

Запознати твърдят, че това е поредният опит за източване на болницата на новия й управител, който прилага същата „схема“ и за ремонт на кухненски блок. Общинският съвет в града отказва да „спонсорира“ новата кухня и Гурдев реализира проекта отново със средства на болницата, без обаче да обяви задължителната обществена поръчка. Получените оферти са с предложения за кухненско оборудване на стойност 3 пъти над пазарните цени, а комисионната за управителя е вече уговорена, алармират запознати.

В града се коментира защо е необходимо да се изразходват средства за ненужни ремонти, при положение че болницата така или иначе е в лошо финансово положение от години.

Общинското лечебно заведение трябва да възстанови и близо 400 000 лв. усвоени неправомерно средства на РЗОК, след като през юни 2022 г. Върховният административен съд постанови, че районната Каса печели окончателно делото срещу МБАЛ „Велинград“ за извършена дейност на базата на фалшификация на документи.

Именно заради лошото финансово състояние на лечебното заведение то ще бъде подложено на одит, който да покаже по искане на Общинския съвет в града на какво се дължат загубите му. В средите се говори, че заради предстоящата щателна проверка, по време на която всички незаконни действия на Гурдев ще бъдат осветлени, той е буквално бесен и заплашва, че медицинският персонал на болницата ще излезе на протест. В есемес до служителите на болницата, на които Гурдев редовно не плаща здравните осигуровки, той дори ги призовава да организират подписка срещу предстоящата щателна проверка и да дойдат по време на предстоящото събрание на Общинския съвет в града на 20-ти декември, когато ще бъде гласувана точката за извършване на финансово-икономически и правен анализ на лечебното заведение. Гурдев агитира персонала на болницата да присъства на заседанието, за да осуетят гласуването.

Източници издават, че Гурдев вече е провел разговор на висок тон с членове на Общинския съвет, по време на които ги е заплашвал. Анестезиологът, който беше избран за ръководител на общинското лечебно заведение едва преди половин година, е затънал в дългове и семейни кредити, които със сигурност няма да може да изплаща, ако финансовите му „схеми“ в болничното заведение бъдат разкрити.

Запознати коментират, че негови съветници са трима лекари, които стоят зад него заради 5-6-цифрените заплати, които той им разпределя. Сред тях са хирург, който не само оперира под въздействието на алкохол, но е присъствал по време на срещата с общински съветници и тогава също е бил в нетрезво състояние. Вторият лекар е криминално проявен с ефективна присъда, а третият е педиатър, който лекува пациентите на хартия.

„Източването“ на болницата се случва според запознати и чрез незаконно усвояване на средства по клинични пътеки особено в Отделенията по хирургия и педиатрия. Макар на хартия в тези отделения да работят редица медици, на практика и в двете отделения работи по 1 лекар. Сезирани са компетентните органи за проверка на действията на управителя. В спа столицата ни се говори, че Гурдев освобождава и с лекота водещи лекари и персонал от Общинската болница, което скоро ще доведе до декапилизацията му откъм кадрови ресурси. За Гурдев се говори, че е със неуравновесен характер , избухлив и предава всички хора, които са му помогнали.

Припомняме, че през май 2022 г. процедурата по избор на нов управител на МБАЛ „Велинград“ бе променена в последния момент. Тогава общинските съветници гласуваха комисия, която да участва в избора на нов управител. За да може да класира Гурдев като кандидат за поста „управител“ на болницата и да бъде избран, Общинският съвет дори изменя наредбата за условията и реда за провеждане на конкурса, като премахва от него клаузата за допускане на кандидат с минимум 3-годишен опит, какъвто Гурдев няма.

За избора на новия директор вече съжалявали и общинските съветници в града. 

Агенция ПИК припомня, че Данчо Гурдев е и неуспял кандидат на „Продължаваме промяната“ за депутат.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече