Шареният свят на проф. Николай Габровски (Най-големите гафове на кандидатите за спасители на България)

0

Правителството, предложено от проф. Николай Габровски, не беше прието в парламента, но пък предложения състав, за който той твърди, че лично е подбирал, възкреси спомена за „славните” дни на царското управление и Тройната коалиция. За цвят в него бяха поставени и разни партийни номади с „дясна” окраска. Като щипка сол професорът може би трябваше да предложи и министър на корупцията, като за поста има немалко достойни кандидатури. Понеже има голяма вероятност същият състав да бъде предложен и с третия мандат, нека проследим най-големите гафове на кандидатите за спасители на България.

Прошко Прошков, който се цели в поста на транспортен министър, е типичният политически турист. Той скача с лекота от партия в партия като пъргав афганистански козел, но пък никога не изпада зад борда. Започва като част от ДСБ на Иван Костов и дори е сочен за млада надежда на тъмносините. След като изгледите за кариера в тази формация се стопяват, предвидливия Прошко се прехвърля към актуалното „Движение България на гражданите”, за да акостира накрая като общински съветник от ГЕРБ. Успоредно с неговото премятане, се гради и кариерата на съпругата му Десислава Прошкова.


Още по времето на Костов, семейство Прошкови се сприятеляват със семейството на Даниел Митов, който също от тъмносин става човек на Меглена Кунева, за да пристане после на ГЕРБ. Когато Митов става дипломат №1, той започва ударно да назначава свои партийни другари във външно министерство. Сред първите уредени е Десислава Прошкова, издигната за съветник, но така и никога не са посочени мотивите за това назначение или поне опита и качествата, които притежава за подобна отговорна позиция. Нещо повече, от външно дори крият, доколкото могат, че Прошкова е станала съветник на Митов. Тя обаче бързо се прочува в министерството с купища скандали, в които се забърква. Шармантната дама, която обича да ходи на работа с предизвикателни тоалети, на свой ред размахва метлата, още повече че пред подчинените си не крие, че има задача да уреди възможно най-много партийни другари на работа в министерството. Скандалът в един момент толкова се разраства, че лично Меглена Кунева е принудена да обяви, че партията й няма отношение към назначението на Десислава Прошкова. Накрая все пак е махната тихомълком. До този момент Прошкова е успяла да натрупа едва 2 години 5 месеца и 23 дни стаж във външната политика. Амбициите и обаче не спират, макар и да трябва да почака известно време.


През февруари 2020 г. амбициозната дама се урежда като експерт към комисията по външна политика в парламента. Тя обаче няма нужния 4-годишен стаж, за да стане „главен експертен сътрудник”, какъвто е ранга на служителката, която замества, а на по-ниската позиция и заплатата е по-ниска. Затова започва уж като старши сътрудник, но това е от ден до пладне. Не минава много време и тя вади документ, че освен във външно, е работила и още 2,5 години на граждански договор в социалното министерство. Напук на всякаква логика, това е прието за стаж във външната политика и Прошкова се оказва с над 5 години професионален стаж. Веднага е повишена, както и заплатата й. Всичко това е разкрито от одит, дори е подаден сигнал за изплатените и в нарушение на правилата пари, но без резултат. В декларацията на Прошко Прошков за 2020 г. е отчетено, че жена му е взела 22 498 лв. от заплати.


Видната юристка Миглена Тачева, която от години е изкушена от властта, сега отново е на пистата като кандидатка за вицепремиер и правосъден министър. Не е обаче толкова далеч времето, когато тя удари рамо в сделката на уж запорирания хотела на покойния контрабандист Константин Димитров-Самоковеца в Боровец. Запорът беше наложен от Комисията, която няколко пъти сменя името си, но е създадена, за да разследва незаконно забогателите. Въпреки запора изведнъж се оказа, че хотелът е продаден и стана част от хотелската верига на Петя Славова.


Доста преди да се стигне до този финал, вдовицата Ангелинка се среща с банкерката. Жената на контрабандиста иска кредит, с който да покрие дълговете си към НАП. Петя Славова й разрешава 4 млн. лева заем, като е направена ипотека на хотела. Тя обаче е втора по ред, защото той е вече запориран. Ангелинка уверява, че ще плати данъците и ще й останат 1 млн. лева свежи пари за други разходи. След като кредитът е отпуснат, вместо да бъдат платени задълженията на вдовицата към НАП, 600 000 евро отлитат към офшорната фирма в Кипър, твърдят запознати. Други 350 000 лева са дадени за покриване на една десета от данъчните задължения.
От банката на Петя Славова веднага пишат сигнал до финансовото разузнаване и до Министерството на финансите, че има сделка за над 1 млн. лева. Тази сума е остатъкът от кредита и трябва да се изтегли на каса от Ангелинка. След като е подаден този сигнал до двете институции, тя няма как да вземе парите. В този момент с помощта на Миглена Тачева, която е на шефска позиция при Петя Славова, запорът на хотела в Боровец е вдигнат. Банката става първи кредитор и грабва хотела срещу 2 млн. лева.


Дружбата между Тачева и Петя Славова е крепка и досега.


Миглена Тачева беше правосъден министър по време на тройната коалиция. После стана изпълнителен директор на холдинга на банкерката. Нейни познати обаче разказват, че още през 2009 г. Тачева търсела пътека към Бойко Борисов. Затова в онези години си купила къща точно в Банкя. Нещо повече, успешно работела и с майката на бившия пловдивски кмет Иван Тотев, част от босовете в ГЕРБ тогава. В хотела на г-жа Тотева в Пловдив, разположен срещу гробищата в града, най-често се провеждали обученията на ръководения от Тачева Националния институт по правосъдието, семинари за съдии и прокурори. Нищо че магистратите се оплаквали, че гледат погребения от хотела…


Да припомним и още един гаф на Тачева от времето, когато тя е министър. Тогава на ул. „Съборна” 7 е наета сградата, в която е настанен Административният съд на София област. Зданието е собственост на фирма „Транслат”. Тачева договаря наем от 16 евро на квадрат, при средна цена от 11 на кв. м в този район по онова време. Прокуратурата стига до извод, че надутата цена е престъпление по служба. За Тачева обаче няма последствия, понеже делото отива в спецпрокуратура и повече не вижда бял свят.


Червената Меглена Плугчиева, която по времето на Тройната коалиция се издигна до вицепремиер и министър по еврофондове, а после беше посланик в Германия, Швейцария и Лихтенщайн и Черна гора, понеже знаела немски език, е сред най-известните у нас жени-ловджийки. От години за нея се твърди, че е протежирана лично от президента Георги Първанов и досега никой не го е отрекъл. На по-късен етап тя преминава в лагера на Сергей Станишев.
А когато Яне Янев громеше корупцията, той обяви, че Плугчиева лично лобирала и оказвала натиск върху ръководството на Агенцията по горите за драстичното намаление на изкупната цена на дървесината. Плугчиева по думите на Янев безцеремонно налага интересите на определени предприемачи от бизнеса с хартия, които имали интерес от изсичане и изкупуване на значително по-ниски цени на дървесината от хиляди декари гора. Вместо да следи за законосъобразното усвояване на еврофондовете, активно се е месила и е уреждала скандални сделки не само в горската агенция, но и в Министерството на земеделието. На свой ред Плугчиева заяви, че това са клевети. Покойният синдикалист Кръстьо Петков пък нареди името й, редом с Мехмед Дикме, Нихат Кабил, Валери Цветанов като виновни за скандалните заменки, при които бяха раздадени над 33 000 декара гори.


Истински скандално е обаче кандидатурата на полицайката Благородна Макева за вътрешен министър. Още през август 2021 г. тя се споменава в медиите като високопоставен служител на МВР, която е била наясно със записите за полицейско насилие по време на протестите срещу ГЕРБ. Госпожата е председател на т.нар. етична комисия във ведомството. Тази комисия прави проверка на десетките сигнали за полицейско насилие над протестиращи през 2020 г., включително и издевателството над младежи под колоните на Министерския съвет. Докато разглежда казусите, комисията на Благородна Макева има достъп и до записите на охранителните камери на НСО. Впрочем, МВР дълго време упорито отричаше, че те съществуват, но бяха извадени преди година от комисията в парламента, оглавявана от Николай Хаджигенов. Тези записи скандализираха обществеността с бруталността си. Въпреки това комисията на Макева, която е насяно с тях, решава, че няма данни за „незаконни и неморални действия” на ченгетата. Какъв човек трябва да си, за да си затвориш очите пред издевателства, граничещи със садизъм? Как Макева ще брани човешките права и законността като вътрешен министър? Иначе била доктор и дори преподавател, завършила не само полицейската школа в Симеоново, но и право в явно много престижния напоследък пловдивски университет.


Не се приема еднозначно и името на предложения за енергиен министър Николай Павлов. Определенията за него са диаметрално противоположни – според едни той е „хибридно назначение на „Газпром” като шеф на „Булгаргаз” и служебен министър в първото от правителствата на Радев, други обаче го определят като изключително голям капацитет. Той е с остър конфликт с Кирил Петков и Асен Василев, който не е спрял и досега.


От „Промяната” обвиниха Павлов, че е положил подпис под документ, с който държавната компания „Булгаргаз” се отказва от азерския газ, чиято цена била в пъти по-евтина от руския, а щетата е за над един милиард лева. Той пък им отвърна, че вкарват посредници и искат да изтласкат държавната фирма от пазара. Стигна се до нахлуване на ДАНС в дружеството, в скандала бяха ангажирани МВР и прокуратурата, като развръзката явно ще бъде в съда.
За останалите кандидатури простичко можем да споменем, че изборът е шарен: от производител на фалшиви дискове, през спец по редосеялки и приемчик на коли в автосервиз, но пък задочник в Спортната академия и мъж на жена си, до екскурзиант в Париж за държавна сметка и син на бивш ДС-разузнавач, завършил академия в Москва, но пък рязко обикнал НАТО.
Друг е въпросът дали тези кандидатури ще останат при следващите опити или ще бъде запазен само проф. Николай Габровски.

Миглена Тачева пробутва секретарката си

Подчинените на Миглена Тачева в Националния институт по правосъдието се оплакват, че тя включила секретарката си в добре платени проекти. По техни думи въпросната служителка, която нямала кой знае каква квалификация, вземала от 1000 до 5000 лева допълнително на месец. Публична тайна е, че дамата е интимно свързана с Миглена Тачева. Някои даже стигат и по-далеч, като твърдят, че двете живеят на семейни начала. За Тачева от години се знае, че е лесбийка – нещо, което тя никога не е опровергала въпреки десетките публикации по темата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече