Сергей Станишев – политически труп или следващият президент на България?

0

Засега бившият премиер на Тройната коалиция тихомълком си търси съюзници и чака своя час

Сергей Станишев пристигна от Брюксел в София. Разбира се, не за да се включи в почистването на столицата за един ден, а за да участва във властта. Неговото място там е осигурено по рождение, защото се е пръкнал със златна лъжичка в устата.

Формациите от ляво, както и от център-дясно го харесват за неговата дипломатичност и управленския му опит. А в днешната патова политическият ни елит не може да намери решение. Натрупал опит като премиер и като лидер на ПЕС, за него има надежда, че може да намери решение, пише в коментар за „Минаха години“ Здравка Попова.

Станишев не крие огорчението си от ниските резултати на БСП на изборите. Неговият конфликт с Корнелия Нинова доведе до чистка в партията. Тя отстрани от ръководството всички, работили с бившия лидер. Напоследък в свои интервюта Станишев твърди, че Румен Радев е единственият политик, който заслужава доверието на хората. И това никак не е случайно, защото топлите отношения между двамата са базата, върху която може да се гради бъдещото им партньорство. 

Не е невъзможно Радев да го покани за следващ премиер, ако се наложи да прави ново служебно правителство. А присъствието на Станишев в управлението би довело до зануляване на влиянието на Нинова, с която Радев е в нескрит конфликт.

Станишев е и фигурата, която биха приели и желаещите коалиционно правителство. По времето, когато ръководеше правителство на НДСВ, ДПС и БСП, почти нямаше политическо напрежение. Или ако е имало, не с размерите на днешното. Впрочем, той сам оцени като своя грешка, че през 2013 г. не е успял да откаже ДПС от идеята за Пеевски начело на ДАНС. И разкрива, че кабинетът на Орешарски не е свален от протестите, а от договорки между ГЕРБ и Лютви Местан. 

Създадена бе Тройна коалиция и макар че по това време се твърдеше, че неин архитект е Първанов, само Станишев може да осребри опита си като коалиционен премиер.

Има вероятност Станишев да се бори за лидерското място в БСП.

Той нееднократно заявява, че като лидер на ПЕС е бил твърде ангажиран с опазването на баланса между евросоциалистите и БСП, често заемаща антиевропейски позиции. Решен е да влезе в битка и има готовност да се посвети на българската левица. Според близки до левицата активисти сред стратегическите му планове не е изключено да фигурира и кандидатстването за държавен глава на следващите президентски избори.

А докато политиците се гласят за това и онова, народът все повече обеднява, разболява се и умира. Икономистът Кольо Парамов каза, че различията у нас са като едно време в Египет между фараоните и робите. Тази космическа разлика между богати и бедни олигархията не желае да намали. Нали това е нейната хранителна среда.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече