Кметицата на „Красно село“ трябва да връща над 23 хил. лв.

0

15 хил. лв. е глобата, а близо 10 хил. лв. били парите за възрастни хора, които платила на себе си

Тя загуби и второто дело, което води срещу антикорупционната комисия за конфликт на интереси

Кметицата на „Красно село“ Росина Станиславова загуби в административния съд в София и второто дело, което води срущу антикорупционната комисия, която я уличи в конфликт на интереси. Росина Станиславова е от листата на ДБ. След скандалните разкрития партията се разграничи от кметицата.

То всъщност е за първия случай, покрай който нашумя името на Росина Станиславова. А именно, че на 7 май 2020 г. като лице, заемащо висша публична длъжност, е издала заповед, с която се определя за ръководител на проект, свързан със социалния патронаж за възрастни хора.

Тя си възложила задачи по проекта, определила си допълнителни функции и заплащане. Комисията я глоби с 15 хил. лева и да върне получената сума в размер на 9981,46 лева.

Станиславова обжалва пред съда, който обаче с решението си от 19 декември казва, че не е права и е действала в частен интерес. 

„Лице, заемащо публична длъжност, няма право да участва в подготовката, обсъждането, приемането,
издаването или постановяването на актове, да изпълнява контролни или разследващи функции или да налага санкции в частен интерес“, казва съдът.

Спаред магистратите, за да възникне конфликт на интереси на първо място трябва да е налице частен интерес, който може да повлияе върху формирането и изразяване на волята на лице, заемащо публична длъжност при изпълнение на задълженията му по служба.

Дори само възможността да същестува частен интерес води до състояние, което е обществено опасно и укоримо и като такова не следва да бъде допускано.

Съдът отбелязва, че Росина Станиславова няма право сама да си определя възнаграждение, поради възникването на конфликт на интереси, което пък длъжна да знае.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВАС.

Росина Станиславона вече беше санкционирана и за това, че е назначила дъщеря си на работа по европейска програма, изпълнявана от общината.  Тогава съдът потвърди и първата глоба на кметицата в размер на 5000 лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече