Радев: Войнолюбците в парламента взеха решение за военна помощ за Украйна

0

„Неведнъж призовах народните представители, включително от трибуната на Народното събрание, за разум и отговорна позиция по темата. За съжаление, войнолюбците в парламента взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство. Така задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна за такава помощ“… „Но в днешната изключително крехка политическа ситуация и междуинституционално равновесие, всяка институция в своето действие и всяка партия в своето говорене, трябва стриктно да се придържат към закона“ – това каза президентът Румен Радев в коментар на публикувания днес Указ за изпращане на военна помощ за Украйна.

Той също и аргументира отказа си да наложи вето, както поискаха от БСП, с обяснението, че това е безпредметно, тъй като не могат да се променят текстове по вече сключен международен договор – затова и намерението БСП да сезира Конституционния съд също няма основание.

Коментарът на президента е по повод призива да наложи вето върху Закона за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. От левицата обявиха, че ще търсят възможност за сезиране на Конституционния съд. Законът беше обнародван в днешния брой на „Държавен вестник“. Той беше приет на второ четене от парламента на 16 декември.

„Съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Тоест, ветото е абсолютно безпредметно. Сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно. Докато г-жа Нинова умува дали да сезира КС, което е една абсолютно безнадеждна кауза – това няма да има никакъв ефект, както и ветото. МО свърши нейната работа. То реализира наложеният му от парламента договор с Украйна“, отбеляза днес Радев, като обясни решението на Министерството на отбраната да ревизира договора за оръжията за Украйна.

Президентът беше категоричен, че алинеята, срещу която лидерът на БСП Корнелия Нинова протестира, е отпаднала от договора:

„Министерството на отбраната ревизира наложеният му от парламента договор с Украйна, така че тази алинея, срещу която протестира г-жа Нинова, разбира се, с основание, отпада от договора. В новата ревизия на договора тази алинея няма да я има. Това е съгласувано с украинската страна. Ще бъде внесено като вариант и проектодоговор в Народното събрание веднага след Нова година“, допълни още той. 

Радев припомни, че според промяната никое правителство няма да може само да вземе решение за военна помощ, а това ще става само и единствено със санкцията на парламента: „Надявам се Нинова да не предава социалистите и да гласува промяната в договора, според която никое правителство няма да може само да взима решение за военна помощ за Украйна. Това ще става само и единствено със санкциите на парламента“, отбеляза президентът.

В Министерството на отбраната са извършени анализи за това какво може или не да се даде. Категорично няма да се дават самолети, зенитно-ракетни комплекси или танкове, които могат да накърнят нашите бойни способности. Внимателно е преценено какво можем да дадем. За заместваща техника – това са сложни и дълги процеси, добави Радев.

Държавният глава коментира и казуса за връчването на втория мандат за съставяне на правителство, който трябва да отиде при „Продължаваме промяната“, като отново заяви, че това ще стане в първите дни на новата година.

В коментар по повод критиките, че бави прекомерно връчването на втория мандат, той отбеляза: „Най-важната цел е да имаме най-сетне редовно правителство. Няма никакъв проблем много бързо да завъртим рулетката с мандатите. Какъв ще е изходът? Аз мисля, че партиите наистина имат време в цялото това противопоставяне да намерят път един към друг“.

По друга актуална тема –  за минималната работна заплата, Румен Радев категорично заяви, че нов размер на минималната заплата ще има още от първи януари, а по повод очаквания изход от гласуването на наложеното от него вето върху Изборния кодекс, което се гледа от депутатите днес, коментира:  

„Много ясно изложих своите мотиви при налагането на ветото. Аз се надявам, че народните представители няма да направят така, че да отблъснат още повече избиратели от урните“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече