БАБХ: Българското сирене е пълно с вода до 87%

0

Агенцията по храните наложи санкции за производители на българско сирене. При последната проверка са унищожени над 200 кг продукция с по-висок процент вода от обявения, посочва Нова тв. До недоволството в бранша се стигна след проверки на Асоциация „Активни потребители“ през ноември. Тествани са 48 марки сирена. В 35 от тях водата е над 60%, което означава, че не могат да се наричат „Бяло саламурено сирене“ или да се продават неопаковани. Рекордьор е продукт, наречен „свежо сирене без сол“ с близо 87% съдържание на вода на цената от 8,50 лв. за килограм. За сравнение – почти 3 пъти повече струва сирене, в което нивото на водата е най-ниско – и пада до 50 на сто. Изследването показва, че цената невинаги означава по-качествено сирене с по-малко вода.

„Последните 3-4 години в България основната измама, свързана със сиренето, е неговото оводняване. Нито достатъчно проби се изследват, нито се изследват показателите, които трябва да се изследват“, каза д-р Сергей Иванов – експерт към Асоциация „Активни потребители“.

От Агенцията за безопасност на храните контрираха: „Контролът е внезапен, изненадващ и без предупреждение“, категоричен бе зам.-председателят на БАБХ д-р Галя Викьова. И като доказателство посочиха последната си проверка. „Имаме унищожени количества 214 килограма с неправилно етикетирани млечни продукти“, каза д-р Викьова.

За да няма такива фрапиращи случаи, от бранша предлагат продуктите, които съдържат над 60% вода, да не се наричат „сирене“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече