Скандални назначения, или голямото угояване в Министерството на културата

0

От години Министерство на културата се превърнат в клон на посредствеността. Очевидно последните няколко поколения политици смятат културата за сектор второстепенно значение.

Служебният министър, вече трети мандат, Велислав Минеков не прави изключение от предшествениците си. Дните му във ведомството минават в разчистване на лични сметки и водене на различни войни. В същото време забравяше да внесе актуализацията на бюджета за издръжка на театри, музикални сцени, филхармонии и други културни институти. Той ще остане като първия министър на културата, чиято  ставка бе поискана от артистите в Народния театър Иван Вазов.

 Президентът Румен Радев за трети път ощастливи българската култура с министър като Велислав Минеков. И това се случва в рамките на една година. Време достатъчно за да лъсне истинското лице на сина на големия български артист Величко Минеков. Професор в катедра метал (специално създадена за него) в Художествената академия известен най-вече в Турция, където има монументални негови произведения. И в трите си мандата Минеков водеше войни и се фиксираше срещу свои противници. Първата му беше срещу кадри, работили по времето на Вежди Рашидов. Втората беше срещу офиса на ГЕРБ в НДК, а третата срещу директора на Народния театър Васил Василев.

Най-интересното в тази война, в която професорът по метали дали всичко от себе си, бе да се хареса на „Продължаваме промяната“ и да пази поста си при редовния кабинет на Кирил Петков. Тогава по информация на „Филтър“ Асен Василев се възпротивил и е наложил свой човек Атанас Атанасов.

Българската култура продължава да се управлява   истерично, неграмотни същевременно непрозрачно, а понякога и незаконно.

Незаконните назначения са толкова много, че е трудно да бъдат изброени.

В трите кабинета на министър Минеков главен секретар на Министерство на културата изпълнява от Тодор Керанов. Той има опит на подобна длъжност в правосъдното министерство, откъдето през 2014 година го освобождава Христо Иванов, сегашен лидер на „Да, България“, тогава министър във второто правителство на Бойко Борисов.

И ако Минеков му е простено да е правно неграмотен, въпросният Керанов би трябвало прекрасно да знае, че съвсем не е удачно главният секретар да е и директор на инспектората към ведомство.

Инспекторатът е независим орган,  който осъществява контрол, или по-просто казано инспектор Тодор Керанов ще трябва да инспектира главния секретар Тодор Керанов.

Подобно конфигурация може да се види само в тежкоболна глава, в която връзката с главния мозък е прекъсната.

Пак от две майки, при това незаконно, бозае началникът на отдел Европрограми Светослав Трайков, който същевременно е й любимец и съветник на Велислав Минеков.  Трайков, до 2013 година е член на ГЕРБ, през 2020 е от протестиращите срещу ГЕРБ, преди това е бил член на партията на Николай Бареков, а  последно е агитатор за „Продължаваме промяната“. Иначе името на Трайков се свързваше със списването на сайта за фалшиви новини informiran.net на Арман Бабикян. Назначението на Трайков като шеф на отдела Европрограми е незаконно, защото е станало без конкурс и без той да има задължителния 5-годишен опит по специалността. Но въпроса на журналисти по темата Минеков отговарят с неговото мощно „Ха, ха, ха“.

Прелюбопитно е и назначението на директора на дирекция Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности – Силва Налбантян – Хачерян. Госпожа Хачерян е натоварена с организацията на конкурса, който е спечелен от самата нея. В такива случаи обикновено завесата пада, но „Филтър“ обещава да продължат разходката в Министерство на културата и в следващите си няколко броя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече