Христо Грозев вербувал две момичета, които да получат 4000 долара капаро за отвличане на самолети

0

Русия, официална издирва българския гражданин Христо Грозев, който работи за независимата мрежа за разследваща журналистика „Белингкат“. Посочва се, че престъпленията са по член от Наказателния кодекс на Русия, пише „Филътр“.

Руски медии твърдят, че Грозев е участвал в операция по отвличане на бойни самолети. Сутринта На 25 юли 2022г. ФСБ (Федералната служба за сигурност на Русия) съобщава, че е осуетила операция на украинското разузнаване по отвличането на руски бойни самолети. Телевизионният канал „Россия 24“, показва фрагменти от кореспонденция за която се смята, че на Христо Гроздев, пише РИА Новости. Представител на федералната служба за сигурност заявява, че Гроздев е участвал в опит за отвличането на бомбардировач Су 24,  изтребител Су 34  свръхзвуков ракетоносец Ту-22 МЗ. По думите му операцията е организирана от службата за сигурност на Украйна, а българинът  е координирал действията на участниците в нея.

Твърди се, че Грозев е вербувал две момичета, които са се срещнали на гарата в Липецк с куриер в Москва, наето от украинските служби.

Този куриер според разузнавателната служба носил аванс от 4000 долара за пилот, който се съгласил да отвлече руски самолет.

Според агенцията военното разузнаване на Украйна е обещало на руските пилоти не само пари, но им е гарантирало гражданство на една от страните от Европейския съюз. От пилотите се изисквало да приземят  самолетите на летища, контролирани от украинската армия. Българинът отрече информацията. Според него опит за отвличане на самолетите наистина е имало, но то е било организирано не от украинското разузнаване, а от група бивши украински оперативни работници.

„Нямам представа за какво Кремъл ме слага списъка за издирване, затова и не мога да коментирам на този етап. В известна степен няма и значение – от години те ясно показват, че ги е страх от нашата работа и няма да се спрат пред нищо, за да ни унищожат“, написа разследващият журналист в Туитър.

Роденият в Пловдив 53-годишен журналист е новият изпълнителен директор на разследващия сайт „Белингкат“ . През септември Грозев заявява в интервю за АФП,  че сайтът е най-страшният кошмар на Кремъл

Русия е набедила „Белингкат“ като чуждестранен агент и дейността му е нежелана от Руската Главна прокуратура.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече