Проф. Габровски се върна на работа в Пирогов

1

Професор Николай Габровски се върна на работа в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Пирогов“. Известният неврохирург отново оперира пациенти, разкриват негови колеги пред „Минаха години“. Така професорът спазва обещанието си, което даде, след като предложеното от него проектоправителството не можа да събере мнозинство в парламента и не получи шанса да ръководи страната.

Веднага след гласуването, лекарят даде сигнал, че няма да продължава с опитите за формиране на управление в трети мандат. Той добави, че не възнамерява да се занимава с политика и уточни: „Продължавам с операционната с огромно удоволствие“.

Досегът до политиката на изявения учен и лекар проф. Николай Габровски насочи интереса на общественото внимание към личността и фамилията на изявения неврохирург.

За сферата на политиката е ново лице.

Роден е през 1971 г. в София и е трето поколение лекар във фамилията. Баща му – проф. Стефан Габровски, също е сред най-известните неврохирурзи, а дядо му е един от основателите на военната хирургия в България – д-р Ганчо Савов.

Преди година проф. Габровски стана най-младият член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН) в направлението „Медицински науки“.

Към момента е заместник изпълнителен директор на университетската болница за активно лечение и спешна медицина „Пирогов“. Отговаря за медицинската дейност и е началник на Клиниката по неврохирургия, какъвто е бил и баща му в миналото. Работи в болницата от 1997 г.

През последните години проф. Габровски е преминал множество допълнителни международни квалификационни курсове и специализации в областта на невроонкологията, съдовата и гръбначната неврохирургия. Той въвежда в България иновативни техники в областта на мини инвазивната гръбначна хирургия, според биографията му на сайта на спешната болница.

През 2018 г. Габровски бе избран за заместник-председател на Българския лекарски съюз. Тогава влиза и в ръководството на „Пирогов“. През септември 2021 г., когато директорът на болницата проф. Асен Балтов беше уволнен дисциплинарно от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, Габровски също обяви, че подава оставка. Мотивът бе несъгласие с взетите решения и отправените обвинения. Но според сайта на „Пирогов“ още заема поста.

Асен Балтов след това беше депутат от ГЕРБ и кандидат за депутат на последните парламентарни избори, но не получи мандат.

Проф. Николай Габровски има син и дъщеря. В статия, публикувана от специализирания сайт clinica.bg преди година, професорът споделя притеснението си, че медийните му изяви могат да отключат негативни отзиви, които да повлияят на семейството.

След като получи от президента Румен Радев първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, проф. Габровски каза, че номинацията му – като консенсусна личност, професионалист, еднакво отдалечен от всички партии, ще даде възможност за диалог и нов тон в политиката. По думите му чисто политическото говорене не води до нищо, предаде БТА.

„Страхувам се обаче, че България е на кръстопът на твърде много кризи – икономическа, социална, енергийна, мигрантски натиск, и една от водещите причини за това е политическата криза – това трябва да спре по някакъв начин“, отговори кандидат-премиерът на въпрос защо е приел номинацията.

„През последните години съм получавал много покани за две неща – да работя в чужбина и да вляза в политиката – винаги досега съм отказвал“, беше краткият му отговор на въпрос от кого е получил покана да бъде кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател.

1 Коментар
  1. Надежда Михайлова казва

    Много е ясно от кого е получил покана да стане кандидат за ммремиер от ГЕРБ- СДС- от Бойко Борисов може би по мнение и предложение на Балтов. Не може да стане това защото ГЕРБ- СДС не са мнозинство и не само за това. Нашенецът не е достатъчно узрял да се огледа за свестни, честни и непорочни високо образовани не ку . ви и не ку . вари за власт защото май има повреда и в генома му и т.н. Не става въпрос точно за Габровски, а по принцип за маргинализиранои по тази причина.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече