Босове в БНТ „бутат“ с 300 бона новия филм на Генчев с щерката на Радев! Видна критичка: Поставих му много ниска оценка, обаче телевизията…

0

Като „скандал“, „гавра“ и „позор“ бе окачествен в киногилдията филмът на Максим Генчев „Ботев“, който БНТ излъчи в понеделник вечер. Режисьорът на печално известния „Дякон Левски“ предизвика и възмущението на потребители в социалните мрежи, според които филмът е читалищна  самодейност, няма естетически, нито други качества и е обида за интелигентния зрител.

„Стига кич! Докога този бездарен човек ще трупа известност на гърба на националните ни герои“, „Що за дебелоочие, някой да го спре да снима“, „Коя велика личност от историята ни ще е следващата жертва на Генчев?“, са някои от мненията във фейсбук.

И наистина Максим Генчев, известен и като бивш депутат на Мая Манолова и фен на Путин, няма намерение да се спре. Нещо повече, в края на май миналата година той е спечелил първото място във филмов конкурс на БНТ за проекта „1349“ по мотиви от пиесата на Иван Вазов „Към пропаст“, създадена по повестта му „Иван-Александър“. Факт, който предизвика вълна от омерзение във филмовите среди.
 

И въпроса: кои са хората в художествения съвет към БНТ, дали картбланш за поредното киноупражнение на Максим Генчев, което се финансира от данъкоплатците. Още по-любопитен е фактът, че Генчев е поканил за една от главните роли президентската щерка Дарина Радева, третокурсничка в НАТФИЗ. Миналат година пък Румен Радев бе официален гост на премиерата на филма „Ботев“ и след прожекцията поздрави екипа на продукцията и се снима с Генчев артистите. В кулоарите на БНТ се питат дали картбланшът за новият проект не е благословен директно от „Дондуков“2? И допускат, че следващата суперпродукция на Максим Генчев може да е за обитателя на президентството Румен Радев.
 

„Аз бях против този проект да се одобри за финансиране и му поставих много ниска оценка. Другото би било лош знак за моята биография“, каза за ПИК най-големият авторитет в родната кинокритика проф. Вера Найденова, която е била член на комисията към БНТ. –  Хората, които представляваха телевизията обаче, бяха много „за“ проекта и казаха, че аз греша, защото Максим Генчев бил направил един много успешен филм за Ботев. Те го защитиха и проектът мина“.
 

„За почуда на всички Максим Генчев се е оказал на първо място в конкурса – коментира режисьорката Боряна Пунчева, бивш шеф на филмопроизводството в БНТ, отстранена от Емил Кошлуков. – По какъв механизъм не мога да кажа. Тъй като доста са променени стандартите в БНТ, Кошлуков с идването си реално унищожи демократичния принцип на избор на комисия, който ставаше с жребий. Сега преобладаващи там са хора от телевизията и общо взето всички членове ги избира генералният директор. Така или иначе Кошлуков контролира тази комисия“.
 

Представители на БНТ в художествения съвет за конкурса са били петима души: Миладин Гергов, директор на дирекция „ТВФ- Студия „Екран“ на БНТ, Николай Табаков, и. д. Директор, дирекция „Програмно съдържание“, Даниел Спасов, зам.-директор на дирекция „Програмно съдържание“, Тодор Игнатов, отговорен редактор „Чужди програми“, дирекция „Програмно съдържание“, Борислав Велков, експерт културен мениджмънт, член на Обществения съвет на БНТ. Всички те са дали внушителните 90 и 95 точки на проекта на Генчев.
 

Голяма фенка на творчеството на въпросния режисьор се оказва и актрисата Гергана Стоянова като представител на Съюза на артистите. Тя също е гласувала с 90 точки.

Най-ниска оценка е дала проф. Вера Найденова – 45 точки. Другите двама представители на филмовата общност – режисьорът Ивайло Пенчев и драматургът доц. Правда Кирова, са гласували съответно с 48 и 71 точки.
 

Проектът ще бъде финансиран с близо 300 000 лв. от нашия джоб.
 

В ПИК вече излезе версия, според която Емил Кошлуков дължи оцеляването си на поста шеф на БНТ на субсидията, която е отпуснал за филма с неговата дъщеря. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече