Министър Иван Шишков: Защо да наказваме София заради Фандъкова?

0

Проблемът с ремонта на жълтите павета е много сериозен. Това обяви пред Би Ти Ви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Ведомството му очаква вече месец и половина отговор от Столична община на въпроси, свързани с изпълнението на ремонта.

Шишков ще инспектира утре от 11 ч. поставянето на настилката в центъра на столицата и е поканил кмета Йорданка Фандъкова да се присъедини към него.

„Надявам се да дойде. Проблемът е много сериозен. Увеличили сме срока за построяване. Той беше до март, увеличили сме срока, за да не загубим европейските пари. За месец и половина не получихме отговор – има ли проблем в проекта, има ли проблем в строителството и в кого е проблемът, за да се случва това.

Жълтите павета са пред очите на всички нас, които обичаме София. Ние не искаме да наложим финансова корекция на София, защото ще накажем София, а не Фандъкова. Аз не искам да наказваме София, а да бъдат завършени проектите“, заяви министърът. Той уточни, че няма лично отношение към столичния кмет.

За сметка на това Иван Шишков посочи видя конкретно вина в управлението на Бойко Борисов за проблемите по АМ „Струма“. „Проблемът с автомагистрала „Струма“ е заложен от времето на Борисов. Чак сега имаме крайна процедура, за да се финализира да се изследват мерките за опазване на природната среда, а след това да се изготви подробния устройствен план.

Аз считам, че ще има разрешение за малък участък през април. Политиците говорят много за магистрали, а правят малко“, посочи още служебният министър.

След което продължи: „Проблемите с магистралите са два – имаме изключително малко магистрали. Когато повече от половината не са изградени, движението е много по-интензивно, а магистралите се износват много бързо. В момента на места се сменят мантинели, пуснахме движението през „Витиня“. За последните 5 месеца се вижда, че има напредък, но няма магическа пръчка. В пътния отрасъл през последните години няма стратегия.“

Според Иван Шишков стъпка в правилната посока е да се отдават пътища на концесия. Според него това ще намали корупцията и ще повиши качеството на поддръжката. „Намаляването на винетките е решение на предишното правителство. С товарните коли отложихме увеличението за лятото. То беше направено без задълбочен анализ, защото тежестта щеше да падне върху българските превозвачи и ние да платим“, обясни той.

Друга мярка за облекчаване на ситуацията по пътищата, най-вече по границата ни с Турция, е разширяване на ГКПП Лесово и изграждане на скоростен път, който да отвежда до АМ „Марица“.

„Нашите КПП-та са изключително непроходими. Има проблем с пропускливостта. Водят се разговори с Турция по наше предложение да се разшири пункта „Лесово“. Ще се направи скоростен път между пункта и автомагистрала „Марица“, за да имаме не един, а два пункта. Потокът е огромен“, поясни Шишков.

Министърът коментира и взетите мерки след протести на пътни фирми за неполучени плащания. „В момента сме платили всички текущи ремонти, които са извършени на 100%. Ремонтите, които са извършени, но са незаконни не по вина на строителните фирми, не можем да ги платим, защото са незаконен строеж.

Проблемите трябва да се решават по законов ред, а не под натиск или с политически решения“, заяви регионалният министър. Той допълни, че е внесено предложение в Народното събрание незаконните ремонти да бъдат обявени за търпими, което да позволи разплащането. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече