Суеверията на политицитe: Борисов не дава пари в понеделник, Корнелия се пази от уроки с таитянски перли  

0

Според проучванията 70% от българите вярват в суеверия, а в този процент попада и голяма част от известните политици у нас, които се бранят от зли очи с различни явни и скрити талисмани и амулети.

Открай време Мая Манолова носи на врата си голям сребърен кръст, наричан „знакът на знаците“. Независимо от всичко, с което го свързваме сега, първото значение на кръста е обединяването на Небето и Земята. Той символизира още съюза на противоположностите, пресечната точка между четирите посоки на света, както и четирите елемента: въздух и земя, огън и вода. В египетското йероглифно писмо с този знак се е изписвала думата „живот“, „благоденствие“ и „щастие“, на която е символ. Точно с цел да ги привлече към себе си, пък и защото е дълбоко религиозна, Манолова почти не сваля бижуто от себе си.

Бившата ѝ приятелка и съратничка Корнелия Нинова пък носи в дамската си чанта малка икона на Богородица, подарък от майка ѝ, винаги когато има важни за решаване дела. От лоши очи шефката на БСП се пази с черна перла, която често виси на врата ѝ под формата на колие. Въпросните аксесоари са известни катотаитянски перли“. Цветовете им са от металическо сребристо и графит, до синкаво, пурпурно и зеленикаво. Съществува убеждение, че черната перла има взаимодействие с човешката енергия. Китайците вярват, че тя е символ на мъдростта. Според тях перлата има своите магически свойства и предпазва от уроки. Острието на ГЕРБ Десислава Атанасова също залага на перлите, като ги съобразявала със зодиакалния си знак – Везни, за да ѝ носят пълна защита от зли очи.

Безспорно обаче най-разпространеният амулет сред политическата класа е червеният конец, който по нашите земи още от езически времена се носи против уроки и лоши очи. В миналото хората са връзвали червено конче, за да предпазят близките си от болести, да гонят злите духове и да противодействат на черните магии. Днес разбирането е, че червен конец се слага на тези, чиито успехи, късмет, щастие могат да предизвикат завист. От дълги години на лявата си ръка червен конец задължително носи Бойко Борисов. Традицията повелява той да бъде вързан на притежателя си от близък човек от семейството, който няма лоши помисли към него. Преди време лидерът на ГЕРБ сподели, че спазва и други суеверия – в понеделник никога не се бръснел и не давал пари. Вярвал още, че ако черна котка ти мине път, не е на добре. Затова редовно променял маршрутите си, ако му се случи подобна „среща“. Друго, което избягвал от суеверие, е да носи червена вратовръзка. Освен това Борисов вярва в астрологията и се съобразява винаги с ретроградния Меркурий, когато става дума за истински важни решения.

Пръстените също носят определена символика и в исторически план се свързват с любов, вярност, преданост, вечност и дори духовност. Такъв аксесоар с особени украшения носи Асен Василев. Съратникът на Кирил Петков никога не сваля бижуто с огромен черен камък от безимения пръст на дясната си ръка. Някои смятат, че аксесоарът не е случаен, тъй като пръстените са характерният отличителен белег на представителите на масонските ложи по цял свят и Василев бе спряган за представител на такава.

Бившата шефка на парламента Цвета Караянчева пък задължително носи в себе си молитвеника на св. Киприян, с който се развалят прокоби, магии и уроки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече