Яйцата биха олиото – скокът при тях е 76,5% за година

0

Кокошите яйца се оказват хранителният продукт, който е поскъпнал най-много за една година. От януари 2022 г. до миналата седмица тяхната цена е скочила средно със 76,5%, показват изчисления, направени по бюлетините на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, които показват цената на едро в различни региони на страната.

Това е повече от скока на олиото. Вярно, че през април и май миналата година то поскъпна двойно и дори отчасти изчезна от магазините, а търговците се принудиха да отпускат само до три литра на човек. В един момент литър слънчогледово олио се продаваше дори по 9 лева. Но през лятото цената му постепенно започна да се успокоява и в момента по тържищата на едро на много места е под 4 лв. бутилката, а в магазините – по около 5,50 – 6,00 лв. Все пак, за последните 12 месеца цената му се е повишила с 57% и това е вторият основен хранителен продукт с най-високо поскъпване в рамките на последната година.

Пилешкото месо също е поскъпнало доста през 2022 г., но все пак това е станало с около 30%, отбелязва “24 часа”. През януари 2022 г. на някои места в страната, например във Велико Търново, пилешкото по стоковите борси струваше по 3,45 лв., а тази година цената му на едро навсякъде е над 5 лв., а в Силистра дори 7 лв. В магазините замразените пилета вървят по 8-10 лв. за килограм, а някои разновидности и по 12 лв.

Обяснението според търговци е, че замразени пилета се внасят масово от Полша и съседни страни и това донякъде е задържало поскъпването им.

Вносът на яйца по-често попада под рестрикции и независимо че от месеци у нас се внасят много яйца от Полша, Чехия и Унгария, количествата не са достатъчни и това обяснява защо поскъпват толкова много.

На практика в момента по магазините трудно могат да се намерят яйца по-евтини от 50 ст. бройката дори ако са съвсем дребни и са от клетъчно отглеждани птици.

На трето място по поскъпване през 2022 г. е каймата. Става дума за кайма, която е смес от 60% свинско и 40% говеждо. Докато през януари 2022 г. тя е струвала между 4,20 и 6,95 лв. килото по борсите, година по-късно цената се движи между 7,80 и 10,80 лв. Средното поскъпване е 51,5%.

Други продукти с голям скок в цената през 2022 г. са захарта и кашкавалът – с по 44%. Захарта поскъпна на две вълни през 2022 г. Първата беше през април заедно с олиото и още ред други основни хранителни продукти и това беше спекулативно вдигане на цените от страна на търговците.

Втората вълна беше през септември и октомври и тя се дължеше на лошата реколта от захарна тръстика в Бразилия, която вдигна котировките на суровината до около 670 долара на тон на борсите. В България, както и в цяла Европа захар отдавна не се прави от захарно цвекло, защото отглеждането му е много скъпо. Но в самата Бразилия все по-голяма част от тръстиката се използва за производство на спирт и на етанол, затова дори малки аномалии в реколтата веднага се отразяват на цената. У нас преработвателите няма как да докарат цена, по-ниска от 1,40 лв. за килограм готова захар, която с данъците става 1,70 лв., а на борсите – 2,70 лв. В магазините тя се движи около 3 лева за килограм.

Причината за кашкавала и кравето сирене, което поскъпна с 39% за една година, е в тоталната липса на сурово мляко на българския пазар, защото много животновъди изклаха кравите и овцете.

Стопаните се отказват, защото подпомагането намаля драстично и особено по-малките ферми не издържат икономически. Оцеляват само големите или такива производители на млечни продукти, които имат собствени стада. Останалите все по-трудно намират мляко и дори се налага да обикалят из съседни държави, за да се снабдяват със суровина.

Оризът е вдигнал цената си с 23,5% в рамките на една година, а брашното – със 17,5%.

Средното поскъпване на хранителните продукти според данните от тържищата е 57% от януари 2002-а до януари 2023-а.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече