Братя Бобокови надничат зад аферата „Джемкорп”

0

Румен Радев първи благословил неслучмилата се енергийна далавера за милиарди

Олигарсите от Русе Пламен и Атанас Бобокови са дърпали задкулисно конците на енергийната афера „Джемкорп”, която тресе политическия елит вече близо година. Това разкриват няколко независими един от друг източници на „Уикенд”, запознати с обстоятелствата около сключения миналата пролет и впоследствие разтурен меморандум между правителството на Кирил Петков и базираната в Лондон частна корпорация.

Скандалът с „Джемкорп” търпи бурно развитие през последните дни заради доклада, изготвен от временната парламентарна комисия, в който се твърди, че меморандума с частното дружество представлява риск за националната сигурност на България – както заради съмнителните капитали на „Джемкорп”, така и заради опасността частници да сложат ръка върху родната енергетика. Стана известно и друго – че бившият премиер Кирил Петков не е възложил проверка на потенциалния инвеститор в ДАНС, макар публично да обяви, че се е допитал до службите за сигурност за собствениците на „Джемкорп”.
Меморандумът с „Джемкорп” беше подписан на 23 март 2022 г. от министърът на енергетиката Александър Николов в присъствието на Кирил Петков и вицето му Асен Василев.

Проектът на стойност $ 1,5 млрд.

предвиждаше изграждане на завод за батерии за складиране на енергия, който да замени въглищните ТЕЦ-ове в басейна на „Марица изток”. Впоследствие се оказа, че меморандумът дава възможност на „Джемкорп” да извършва алтернативни и стратегически доставки на газ, да разполага малки модулни ядрени реактори в цялата страна, включително и на площадката на непостроената АЕЦ „Белене”, а също и в АЕЦ „Козлодуй”, когато бъдат спрени пети и шести блок.
Запознати с неслучилата се далавера „Джемкорп” твърдят, че инициатори на схемата са босовете на „Приста Ойл” Пламен и Атанас Бобокови, които са действали в ролята на неофициални собственици на „Джемкорп”. Съществуват съмнения, че неосъществения завод за батерии е трябвало да бъде управляван и ръководен не от американските инвеститори, а от индустриалците от Русе.
Дружеството „Джемкорп” е офшорка, регистрирана на остров Джърси, а сред основателите на компанията е руския олигарх Алберт Авдолян, включен в санкционните списъци на САЩ и ЕС като

приближен до режима на Владимир Путин.

Авдолян е напуснал компанията през 2019 г., но съществуват реални подозрения, че излизането му от дружеството е бутафорно. Партньор на „Джемкорп” е компанията „Ай Пи 3”, основана от трима бивши американски генерали, сред които Майкъл Хюит, който постави подписа си под меморандума с България на 23 март 2022 г. Изпълнителен директор на „Джемкорп” е българинът Атанас Бостанджиев, някогашен началник в руската „ВТБ капитал”.
Запознати с разследването на ДАНС по аферата „Джемкорп” твърдят, че идеолози на проекта са братята Пламен и Атанас Бобокови, които повече от година са „бабували” за реализирането му.
„Пламен Бобоков заведе бившия американски генерал Майкъл Хюит и екс посланика на САЩ в Полша Жоржет Мосбахер при президента Румен Радев още през есента на 2021 г., а преди това активно лансираше идеята за изграждането на завод за батерии за съхранение на енергия. Президентът обаче няма правомощия да сключва меморандуми с частни компании и заради това пренасочи Бобоков и докараните от него инвеститори към правителството на Кирил Петков”, твърди запознат с първоначалните преговори между държавата и „Джемкорп”. Според думите му,

президентът трябва да даде показания в ДАНС,

макар никъде да не стои негов подпис. Налице обаче е активна кореспонденция между бившия секретар на държавния глава и настоящ военен министър Димитър Стоянов с „Джемкорп”, провеждана в периода януари-април 2022 г. Твърди се, че президентът неофициално е благословил доставки на газ на завишени цени към България от страна на „Джемкорп”.
Братята Пламен и Атанас Бобоков все още са подсъдими за нерегламентирано заравяне на опасни отпадъци от акумулаторни батерии в землището на Червен бряг. Босовете на „Приста ойл” обаче най-вероятно ще бъдат оневинени от съда, след като основния свидетел срещу тях – бившия им сподвижник Васил Богданов, почина при неизяснени обстоятелства. Пламен Бобоков беше разследван и за търговия с влияние, а през лятото на 2021 г. беше показно арестуван в офиса си. Задържан беше и президентския съветник Пламен Узунов, което доведе до яростно противопоставяне между Румен Радев и главния прокурор Иван Гешев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече