Русофилите се изпокараха заради референдума срещу еврото

0

Хората на Копейкин превзеха непоканени инициативния комитет, настояват само те да са водачи, а известните общественици – техни слуги

Феновете на „вечната дружба с Москва” успяха да се изпокарат преди още да са започнали организирането на гръмко обявеният референдум против приемане на еврото, научи „Уикенд”. Конфликтът между тях не е заради спор как точно да се съберат необходимите за насрочване на допитване подписи, а чисто по български започва след кавга тип „кой да води бащината дружина”. От една страна са куп леви интелектуалци и русофилски организации, а от другата – Костадин Костадинов и „Възраждане”.

Макар да няма нищо общо с организирането на инициативата, Копейкин настоява да е едноличен вожд, а всички останали – негови слуги, които изпълняват безропотно дадените им заповеди. Целта на Костадинов вероятно е да блесне пред спонсорите в Москва, като единственият техен човек в България. Както знаем, руските власти умеят подобаващо да се отблагодаряват на своите агенти в чужбина. Естествено не в рубли, а с пачки от уж омразните евро или долари.


Скандалът се завихря малко преди Коледа, когато русофилските организации трескаво подготвят старта на анти-евро кампанията. Организатори са икономиста доц. Григор Сарийски, социолога проф. Михаил Мирчев, скандалната съдийка Румяна Ченалова и множество други русофилски активисти. Инициативата им се подкрепя и от две партии – „Русофили за възраждане на Отечеството” на подсъдимия за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов и „Изправи се.БГ” на несъкрушимата Мая Манолова. Самата подготовка за референдума започва още миналото лято, но тогава от „Възраждане” не си правят труда да приемат поканата да се присъединят към организаторите.


И без височайшето присъствие на Костя Копекин, противниците на еврото не стоят със скръстени ръце. След няколко кръгли маси с участие на икономически и правни експерти са набелязани и опорните точки, с които ще се води кампанията за събиране на подписи. Едва след като намеренията им са обявени на пресконференция, от „Възраждане” също се сещат, че са против приемането на еврото. Уплашени, че подобна кампания, в която участват и други партии, може да им открадне избирателите, хората на Копейкин пробват буквално да превземат инициативата. Вместо подкрепа, Костадинов заплашва, че ще забрани на своите активисти да помагат при събирането на необходимите 500 000 подписа. По закон, това трябва да стане за максимум три месеца, което налага и сериозна организация.


Заплашвайки с бойкот, Копейкин успява да се наложи. Така целият състав на Инициативния комитет, от чието име ще събира подписите, е подменен само с доверени лица на „Възраждане”. Хората на Костадинов дори побързаха да свикат митинг в София против приемането на еврото, с надеждата, че избирателите им ще повярват, че те са единствените, подкрепящи тази кауза.
„Костадинов ни заяви, че ако общото дело за запазване на българския лев не се проведе изцяло като мероприятие на неговата партия, той няма да включи своите членове в събирането на подписи, и че ако подписката се регистрира от името на досега формираната широка гражданска инициатива, ще тълкува този акт като провокация, целяща да провали референдума”, оплака се доц. Григор Сарийски, който е един от хората, дали идея за референдума. А за разлика от скромните като образование фенове на Копейкин, Сарийски е учен от БАН и може с научни аргументи да защити идеята си, че България трябва да отложи поне с 10 години приемането на еврото. Все пак, повечето хора от ръководството на „Възраждане” не могат да се похвалят, с кой знае какви академични успехи. Сред тях масово са лица, едва завършили средно образование, шофьори на таксита, продавачи на щори или уволнени за корупция ченгета. Лидерът Костадин Костадинов също няма грам познания по икономика и финанси. Разбира се, освен феноменалната схема как със заплата от 1000 лева да си купиш баровска вила и апартаменти във Варна. Така или иначе, от тук нататък пропагандата за референдума ще се води само от „експертите” на Копейкин.


„В името на запазването на българския лев ние приехме и условията на „Възраждане”, като оттеглим заявеното от нас намерение за регистриране на подписка от името на гражданската инициатива”, допълни доц. Сарийски.


По план събирането на подписите трябва да започне на 13 януари. След превземането на инициативата им от Костя Копейкин, повечето останали русофили не възнамеряват да си дават много зор. Така отговорността да събере непосилните половин милион подписа пада само върху „Възраждане”. Друг е въпроса, че дори и по чудо да се събере необходимата бройка, то подобен референдум няма как да се проведе. Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление референдуми по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвеждат преди тяхната ратификация. В случая, задължението България да въведе еврото е част от договорът ни за присъединяване към ЕС. За това, дори и при събиране на половин милион подписи, парламента ще откаже свикване на референдум.


Това, естествено, се знае както от „Възраждане”, така и от останалите русофили, но те предпочитат да плашат хората с измислени драми как ще загубим суверенитет или покачване на цените след замяната на лева с еврото. Така или иначе, обявеният за момента срок 2024 г. е почти изключено да бъде спазен, а следващата възможна дата е след поне десетилетие.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече