Деменцията обезобрази проф. Елка Константинова

0

Литераторката проф. Елка Константинова си отиде от този свят на 90 години в хоспис за хора с увреждания в хасковския квартал „Болярово“, посещавана от малцина близки приятели.

Министърката на културата от управлението на СДС е родена на 25 май 1932 г. Работила е в областта на съвременната българска литература, историческия роман, фантастиката и други жанрове. Съставител и редактор е на редица художествени и научни изследвания. Баща й е известният литературен критик Георги Константинов. Племенница е на Николай Лилиев.

Елка Константинова се опитваше да работи почти до прага на 80-те си години и допълваше пенсията си с преводи, пише „Минаха години“. Авторката на 15 критически книги обаче беше налегната от тежки болести, вероятно и Алцхаймер, и не е разпознавала дори членовете на собствената си фамилия, твърдят запознати със семейната драма.

Проф. Константинова е преподавател в Държавния библиотекарски институт, Висшия педагогически институт в Шумен, ВИТИЗ. Гост лектор е по български език и литература в Ягелонския университет – Краков, Полша. Сред научните й трудове блестят книги, посветени на Николай Лилиев, Георги Райчев, Георги Караславов и др.

От първите години на демокрацията я помним като депутат от Седмото велико народно събрание и в 36-ото НС и като министър на културата в кабинета на Филип Димитров.

Тя беше и председател на Радикалдемократическата партия. 

От 1993 до 1997 г. е културен аташе на България в Полша.

Политическата й дейност никак не се приема еднозначно за разлика от литературната. Докато е шеф на Министерството на културата, тя ликвидира държавното обезпечение на престижни фестивали и на българския цирк.

Въпреки че името й се свързва с необратимо разграбване и унищожаване на културно наследство – като последица от управленската й недалновидност, през 2012 г. беше обявена за носителка на орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие за особено значимите й заслуги в областта на културата, но не са само като автор, отбелязват от медията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече