БАТАК: Нинова в цайтнот – няма министри

0

Шансовете кабинет да бъде направен от БСП граничи с фантастиката, каза пред „Галерия“ виден социалист. Но според него все пак Корнелия се чувствал длъжна да покаже активност. Тя ще организира срещи, а вероятно Националния съвет на партията ще номинира и премиер.

Кристиян Вигенин вече намекна, че Нинова няма да се нагърби с тази роля, а самата тя се скри зад колективния органи на партията. Не е изключено самият Вигенин да бъде поставен начело на проекто кабинета, ако въобще се стигне до съставянето на такъв.

Просто няма кандидати за министри, оплакват се социалисти

На „Позитано“ обаче били в шок от ситуацията, в която ги постави Радев, давайки им третия мандат. Президентът имаше намерение да отреже Нинова и да възложи на ДБ съставянето на правителство, да промени хода си в 12 без 5.

Сега лидерът на БСП е в цайтнот и затова реши първо да опипа почват като покани на среща всички шефове на партии. От ГЕРБ и ДБ заявиха първоначално, че няма да участват в правителство на БСП. От ПП отговориха уклончиво, защото темата за военната помощ на Украйна е сериозна разделителна линия. Възраждане също се натискат за моментални избори. Така на пръв поглед сигурни участници в срещата на Нинова остават ДПС и партията на Стефан Янев, което е крайно недостатъчно.

В кулоарите се говори, че е възможно да се стигне до сензационната тройна коалиция ГЕРБ, ДПС и БСП, но депутати на Бойко Борисов са категорични, че подобен вариант е изключен, а началникът е наредил курс към нови избори и пълна победа.

Има и трета версия, че икономически интереси налагат продължаване на живота на служебния кабинет на Гълъб Донев с още поне три месеца. За дата на избори се говори за края на март или максимум първата неделя на април. Така редовно правителство може да имаме най-рано около средата на април, ако изобщо се състави такова.

 Междувременно Нинова има задача да преодолее вътрешната си опозиция на конгреса през февруари. Интригата там е в намерението на нейните противници да променят правилата за избиране на председател.

Пред лидера на БСП стои огромната отговорност за неизбежните предсрочни избори. Очаква се на тях да има люта битка между ГЕРБ и ПП, но не се знае дали Нинова ще остане встрани от тези сражения.

Социолози смятат, че е неизбежно за столетницата да изгуби проценти и съответно да има още по-малко депутати в следващо Народно събрание. Възраждане просто краде от БСП, твърдят политически анализатори.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече