35 млн. лв. бонуси си е раздала НАП, тайна е колко е взел Румен Спецов

0

През трудната за България и наситена с кризи 2022-ра година в НАП отново са били раздадени солидни бонуси – цели 35 млн. лева.

Това разкри гражданското сдружение БОЕЦ, което за поредна година осветява щедрото допълнително материално стимулиране (ДМС) в приходната агенция, пише „Сега“.

„Бонусите в НАП, са почти два пъти повече от военната помощ, която България предоставя на Украйна по предложение на МО след решение на парламента“, коментират от БОЕЦ, като посочват, че президентът Румен Радев и военният министър Димитър Стоянов обясняваха миналата година, че България е прекалено бедна, за да дарява.

Сумата на премиите за данъчната администрация е абсолютен рекорд. За сравнение бонусите за 2021 г. бяха общо 32 млн. лева.

През миналата година НАП е поставила и друг рекорд, свързан с автопарка й. Колите на агенцията са се увеличили с 24 до 243, а пробегът им е отбелязал огромен скок – навъртели са 6 421 276 километра, което е 4 пъти повече в сравнение с 2021 г. Излиза, че всеки автомобил всеки ден е изминавал по над 100 км, пресмятат от БОЕЦ.

Активистите на сдружението са получили всички тези данни по официален път – след като са ги поискали от НАП по реда на Закона за достъп до обществена информация. На един от конкретните въпроси – какви бонуси са взели Румен Спецов и Борис Христов (двамата ръководители на данъчната агенция през 2022 г.), НАП е отказала да отговори.

„Михайлов отказва да ни предостави тази информация с аргумента, че тя представлява лични данни. Отбелязваме само, че гражданите му плащаме заплата, а за бонусите, които получава, не знаем кой и как ги определя, но те пак са от нашите пари“, коментира председателят на БОЕЦ Георги Георгиев.

Прави впечатление, че над половината от сумата на ДМС-тата за миналата година – 12.6 млн. лева, е отишла за централното управление на НАП, а в него работят само 1873 от всичките 7895 служители на приходното ведомство.

През миналата година инспекторите на НАП са разкрили допълнителни задължения по ДДС за над 131 млн. лева плюс още над 38 млн. лв. от корпоративен данък, посочват от агенцията в отговорите си до БОЕЦ. Няма обаче отговор на въпроса колко от установените задължения са събрани и какво реално е влязло в бюджета. Данъчните обещават да предоставят тази информация допълнително.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече