Княгиня Калина се връща завинаги в България

0

Княгиня Калина Сакскобургготска ще се установи завинаги в България, стана ясно на рождения ден на дъщерята на Симеон, който бе на 19 януари.

„След повече от 10 години живот в Мароко семейството ми се установява да живее в България“, казва княгинята на близките си.

Тя, съпругът й Китин Муньос и синът й Симеон Хасан, който е роден в България и кръстен у нас, имат българско гражданство и говорят български.

„Обичам България и се чувствам българка, тук ми е много добре“, категорична е Калина. Тя и семейството й изкарали рождения ден с огромна торта, а пожеланието, което си отправила Калина, било най-сетне да успее да започне работа по музея на Третото българско царство.

„Сега, след като приключиха делата относно имотите ни, се надявам да започна да работя и по това“, казва Калина.

Царската дъщеря и съпругът й работят също и по документална поредица за българското културно наследство заедно с БНТ и UNESCO.

Калина и Китин миналата година отпразнуваха 20-годишнината от сватбата си отново у нас.

Единственото момиче на Симеон Сакскобургготски впечатлява с ексцентрична визия и с блестяща физическа форма.

Най-малката от петте деца, Калина избира за свой спътник в живота пътешественика и бивш елитен офицер от испанската армия Китин Муньос, който е с 15 години по-възрастен от нея. Сватбата им в България стана в присъствието на 500 отбрани гости през 2002.

Калина, пленена от българските носии, си поръча сватбената рокля при български дизайнер в стилистиката на фолклорните облекла, а после я дари на Националния исторически музей. Четири години след сватбата Калина и Китин избраха Царска Бистрица да обявят, че чакат бебе. И решиха наследникът им да се роди в България – на 34 години Калина даде живот на Симеон Хасан, кръстен на дядо си и на краля на Мароко.

„Калина е прекрасен човек! Много е добра“, признава мореплавателят. Той разказва, че когато са били в родния му град в Мароко Сиди Инфи, княгинята общувала непрекъснато с местните хора. „Калина е съпричастна към съдбата на другите, затова толкова я обичам“, категоричен е царският зет.

Именно заради любопитството й двамата постоянно обикалят пазарите в Боровец и околностите за ръчни плетива и носии, които Калина обожавала.

Царската дъщеря е най-малкото от петте деца на Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита и любимка на баща си. Испанските медии описват Калина като бунтарка и авантюристка. Батковците не се сърдят за особеното внимание към Калина. Тя е любимка заради неспокойния си и буен нрав. Отстоява идеите си, следва принципите си. От години царската дъщеря се прехласва по народните ни носии, дори на 50-ата годишнина, която празнува у нас, си направи фотосесия в дрехи с национални мотиви. Калина знае и повече от пет български хора, които изпълнява блестящо. Прехласва се и по танците по жарава, призна преди време съпругът й. „Калина е влюбена в нестинарските танци и се захвана да ги популяризира“, призна Китин в едно от последните си испански интервюта. Княгинята е завършила френски лицей в Мадрид, учила е и история на изкуството в Лондон. Девизът й е: „Светът има нужда от повече красиви мигове“. Така обяснява защо се е отдала на изкуството.

Царската дъщеря обожава българските носии

„Не ми е мъчно за Испания. Обичам си България“, казва Калина на забавна смесица от английски, испански и доста приличен български. Тя е научила и сина си – Симеонсито, както галено го нарича, на български език. Момченцето учи у нас в американско училище. „От грижа за малкия нямам много време за други занимания, но когато намеря, правя сладки за баща ми. Той е голямата ми слабост. Понякога улавям, че почти прочитам мислите му. Знам какво иска още преди да го е изрекъл на глас. Невероятно усещане“, разказва за връзката със Симеон Сакскобургготски дъщеря му Калина в последното си интервю пред испанската преса.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече