В разгара на скандала с „Градинарят“: Бойко Рашков скри семейството си

0

Бойко Рашков е скрил семейството си в разгара скандалите около него. Единствената дъщеря на шеф в бившия шеф на МВР е преустановила ползването на социалните мрежи, за да не изтича публична информация за семейството.

Щерката на Рашков Илияна, докато той беше вътрешен министър, обичаше да споделя подробности от живота си- кадри на пейзажи от почивките в планината и морето, преживявания с приятели, че дори и политически коментари и новини, свързани с баща ѝ. Тя юрист по професия – дългогодишен съдия. Плод е на любовта на Рашков със  съпругата му Мария – известен нотариус в София. Именно на жената на настоящия депутат от ПП е кръстена единствената му внучка Мария. Девойката е вече на 17 години, но заради мерки за сигурност не ползва социалните мрежи. Внучката на Рашков е под постоянната му опека, защото на практика той и семейството на дъщеря му са съседи. Момичето живее с майка си и втория й мъж в супер луксозна къща само на няколко стотин метра от неговия скандален палат с 12 тоалетни. Именно покрай прословутата му резиденция до Американския колеж с София през миналата година гръмна огромен скандал. ПИК публикува сензационната новина, че разработка „Градинарят“ е  за бившия шеф на МВР Бойко Рашков и неговия градинар.

Миналата зима, по времето, когато Рашков бе министър, службата за финансова сигурност на българска банка изпраща сигнал до МВР за съмнителни транзакции на големи суми евро от страна извън Европейския съюз до български клиент.

Тематичната разработка „Градинарят“ обаче е смачкана от пробити ченгета по негова заповед, твърдят добре осведомени източници от МВР.

Всичко започва през 2021-а от сигнал на българска банка, изпратен до Министерство на вътрешните работи вместо до Финансово разузнаване на ДАНС, че по сметката на неизвестен за службите столичанин постъпват транзакции за стотици хиляди евро от чужбина, след което парите се теглят в брой.

Администрацията на Рашков препраща сигнала към ГДБОП, където при първоначалното разследване и чрез СРС спецченгетата установили, че получател на парите е човекът, работещ като градинар в имението на Бойко Рашков, намиращо се край Околовръстното зад Академията на МВР.

Банката предоставя данните на мъжа и неговия телефонен номер, след което в сектор „Пране на пари“ при ГДБОП, който към онзи момент се ръководи от Явор Серафимов (в момента заместник-директор на ГДБОП) се регистрира оперативна разработка „Градинарят“.

Цялата информация се спестява на директора на ГДБОП, като се заобикаля неговата санкция или по скоро не му се предоставя пълната информация. Решенията се взимат еднолично от Явор Серафимов.

свързани новини

СХЕМА: Съпругата на МВР-шефа Бойко Рашков – милионершата нотариус Мария, узаконявала имоти на Васил Божков

За да е гарантирана конфиденциалността на схемата, докато пренасял парите, градинарят бил придружаван от шофьора на Бойко Рашков с черен джип марка „Рекстън“ с изцяло затъмнени стъкла.

Проверката на полицията потвърждава, че получателят на преводите е възрастен мъж, който живее в София зад Академията на МВР, където се намира и къщата на Бойко Рашков.

Запознати с материалите по преписката споделиха, че след като полицията проверила телефонните разговори на въпросния градинар, се натъкнала на ежедневни постоянни такива между него и телефонния номер на Рашков. От разпечатките лъснало, че двамата се чували непосредствено преди всяко теглене от банката и веднага след това. Засечена е и размяна на есемеси.

След като правят скандалните разкрития, Явор Серафимов организира оперативка, на която присъстват и две ослужителки на ГДБОП – Анелия и Йонка. Не става ясно обаче дали Серафимов е запознал директора с тази информация, като се смята, че същата му е спестена. На тази среща на дамите е обяснено, че всяко едно действие ще се съгласува с него, защото трябва да се запази името на Бойко Рашков, както и че цялата известна информация не трябва да се споделя с останалите служители от сектора. Наредил също така да не се предоставя информация за случая на дирекция „Финансово разузнаване“ в ДАНС.

Явор Серафимов, по чието разпореждане е отворена разработка „Градинаря“, заповядва на Анелия да изготви справка с цялата събрана дотук информация, която обаче да не се регистрира в деловодството, а да му се даде лично на ръка, откъдето папката попаднала в ръцете на министър Бойко Рашков. Така се избягва подписът на директора на службата и на практика се филтрира информацията.

Близки до Анелия споделят, че са били свидетели как лично Явор Серафимов ѝ оказвал натиск да поправя текстовете в документите, като често чували думите „Трябва да пазим министъра и всичко да остане в тайна…“.

Все още не е ясно кои служби са участвали в замазването на огромния скандал, но вероятно в заверата са включени всички големи дирекции на МВР.

След като разследващите събират доказателства, между които и банкови извлечения за стотици хиляди евро, материалите без да се регистрират деловодно са предоставени на Бойко Рашков.

Министърът, попаднал в капан, обяснил на подчинените си, че ставало въпрос за семейни пари, които неговият бездомен иначе градинар получавал от близки роднини, но препоръчал преписката да бъде приключена и в никакъв случай да не ставала достояние на прокуратурата, ДАНС и КПКОМПИ.

Според източниците ни от МВР Явор Срафимов създава стройна конспиративна организация за мачкане на сигнала, като от банката са иззети всички документи и доказателства, свързани с транзакциите, а въпросният градинар бил разпитан формално, след което материалите са архивирани.

Според документацията разпитът по казуса е проведен в сградата на ГДБОП на бул. „Цариградско шосе“ 133. Прислужникът на Бойко Рашков бил докаран с черен джип „Рекстън“ със затъмнени стъкла.

По време на разговора със спецполицаите градинарят отрекъл да знае за пари и трансфери от чужбина, като потвърдил, че има сметка в банката, но отказал да съдейства на полицията с думите „Оправяйте се…“.

След срещата екип на службата проследил джипа, за да се установи къде ще остави градинаря. Оказало се, че колата дълго и безцелно обикаляла София, докато накрая стоварила мъжа на Околовръстното шосе край магазин ИКЕА, след което той пресякъл платното и се прибрал в къщата на Бойко Рашков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече