Херо Мустафа спасила босовете на Nexo от арест

0

Разследването срещу криптобанката в САЩ приключило по бързата процедура след изпратена сек

Американския посланик в България Херо Мустафа и родни контрагенти на евроатлантическите ценности и интереси стоят в дъното на сключеното извънсъдебно споразумение между Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ и криптобанката Nexo. Това разкриват източници на „Уикенд“ от дипломатическите среди след изненадващата „мижава“ наказателна санкция, която американската федерална агенция наложи на базираната в България и оперирала почти 4 години без лиценз зад Океана компания за дигитални финанси и покупко-продажба на криптовалута.

На 19 януари, само седмица след зрелищната полицейска акция срещу офиса на Nexo в София, задочно повдигнатите обвинения срещу собствениците на дружеството Антони Тренчев и Коста Кънчев и последвалите гръмки разкрития за тайно финансиране и връзки на компанията с политическите партии „Да, България“ и „Продължаваме промяната“, Федералната Комисия по ценни книжа и борси в САЩ внезапно приключи точещото се от година и половина разследване срещу Nexo.
Според решението на американския регулатор от 19 януари, Nexo

получава забрана да работи в САЩ

през следващите 5 години, а от компанията ще трябва да платят глоба от 45 милиона долара, която е била одобрена от прокурорите на 8 американски щата – Ню Йорк, Калифорния, Вашингтон, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина и Върмонт. Съгласно решението, от Nexo ще трябва да блокират акаунтите на над 90 000 свои клиенти в Америка и да възстановят средствата на вложителите си. Засега няма яснота в какви срокове следва да бъдат върнати инвестициите на вложителите.
Споразумението на Nexo с Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ е тежък удар за компанията, тъй като на практика

дружеството е изгонено от най-големия пазар

за търговия с криптовалута в света. Според специалисти в бранша, предстои мрачно бъдеще за Nexo, тъй като отстраняването им от САЩ, а и международно отразената новина за полицейската акция срещу офиса на компанията в София, ще предизвика сериозен отлив и на други клиенти.
Въпреки това сключеното споразумение с американския регулаторен орган може да бъде разглеждано като победа за Nexo – собствениците на дружеството Антони Тренчев, Коста Кънчев и техните партньори вече не са заплашени от наказателно преследване и от арести зад Океана, както се очакваше,
Според упорит слух, който циркулира в политическото пространство в България, обрата в аферата Nexo се дължи на секретна грама, изпратена от американския посланик Херо Мустафа до Департамента в САЩ дни след мащабната полицейска акция с международно участие, проведена у нас срещу криптобанката на 12 януари. Твърди се, че в грамата Херо Мустафа е изразила опасения, че акцията с участието на българската прокуратура срещу Nexo се изполва за реабилитаця на главния прокурор Иван Гешев и за яростна атака срещу лоялните към Америка политически формации „Да, България“ и „Продължаваме Промяната“.
В грамата било изразено становище, че

геополитическия интерес на САЩ в България е застрашен,

а Херо Мустафа дала препоръка зад Океана да бъде даден ясен знак, че акцията срещу Nexo в България не е съгласувана с родната прокуратура, каквито внушения имаше първоначално. Твърди се, че от американското посолство били много подразнени от намесата на името на главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс в общи действия с българското държавно обвинение.
„Подписаното извънсъдебно споразумение между Nexo и Комисията по ценните книжа и борсите наистина е безпрецедентно – обикновено подобни казуси се точат с години и завършват с много по-тежки последствия за нарушителите. Твърденията на Антони Тренчев в телевизионни интервюта, че преговорите с американския регулатор били водени повече от година, не отговарят на истината – та само преди 3 месеца главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс официално оповести, че от Nexo са я лъгали в продължение на година, а властите в Калифорния дори откриха гореща телефонна линия, на която да бъдат подавани сигнали срещу криптобанката. И в един момент разследването беше приключено по бързата процедура и само в интерес на Америка – от една страна Nexo е отстранен за години напред от американския пазар, а от друга янките ясно се разграничиха от съвместни действия с българската прокуратура“, коментира източник на „Уикенд“ от дипломатическите среди.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече