Как ще получаваме в евро заплатите и пенсиите?

0

Спестяванията в лева в банките ще бъдат автоматично превалутирани в евро

Какво ще се случи със заплатите и пенсиите, когато България се откаже от лева и приеме еврото и за своя официална валута? „Абсолютно нищо, освен че всичко, което сме получавали досега в лева, от 1 януари ще започнем да го взимаме в евро. Или януарската заплата, която повечето работещи получават през февруари, ще им бъде изплатена в евро”, отговаря икономистът Емил Хърсев.

Същото ще се случи и с януарските пенсии, които се получават обикновено от 7 до 20-о число на съответния месец – те също ще бъдат изплатени на хората в евро. „Сумата в лева ще се изчисли по фиксирания курс лев-евро, при който страната ни ще влезе в еврозоната – 1,95583 лева за 1 евро, и това, което хората са получавали като равностойност в лева, ще получават в евро”, обясни Емил Хърсев. Според финансиста няма абсолютно никакъв риск те да бъдат закръглени надолу в ущърб на пенсионерите.


Спестяванията в лева на хората, които са в банките, ще бъдат автоматично превалутирани в евро. Преобразуването на банковите сметки от лев в евро ще се извърши в деня на въвеждането на еврото. Всички средства в лева по текущи депозитни, спестовни и други сметки в местни банки и други доставчици на платежни услуги ще бъдат преобразувани в евро безплатно в деня на въвеждането на еврото, предвижда Националният план за въвеждане на еврото в България.
Ето защо в месеците след решението на Съвета на ЕС, че България отговаря на условията за приемане на еврото и преди въвеждането му, гражданите ще бъдат поканени да депозират възможно най-много левови банкноти и монети в банкови сметки.


„Ще има един период, в който ще плащаме и в двете валути”, обяснява Хърсев. След това ще спре да се използва левът в търговията, а в банките ще може да се обменя левът в евро, докато завърши този процес, посочи той.


Срокът, в който ще можем да плащаме в двете валути, е един месец след въвеждане на единната европейска валута. След изтичането на този месец, еврото ще бъде единственото законно платежно средство. През този период търговците на дребно трябва да връщат рестото на клиентите единствено в евро. За да не се стигне до ситуация, при която търговците на дребно ще понесат основната тежест по обмяната на лева срещу евро, е въведено ограничение, според което в този преходен период търговецът няма да е задължен да приема от купувача повече от 50 броя монети в лева при едно плащане.


БНБ ще обменя безплатно банкноти и монети на граждани и фирми от лев в евро без ограничение във времето. Търговските банки и „Български пощи“ също ще обменят банкноти и монети от лев в евро. Това обаче ще е безплатно само през първите 6 месеца, предвижда държавата. След тези шест месеца до една година услугата отново ще се предоставя от банките и пощите, но те вече могат да въвеждат такса за това. След изтичането на една година от въвеждане на еврото банките сами ще избират дали да продължават да обменят левове в евро.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече