Вербовчик на главорезите от „Вагнер” стана митнически шеф

0

Някогашният нацист и настоящ русофил Симеон Костадинов ще контролира вноса и търговията с руски нефт, бензин и дизел

Може ли да стане държавен чиновник отявлен фен на Хитлер, убеден в превъзходството на бялата раса, който само за една нощ се пребоядисва в заклет русофил и дясна ръка на Костя Копейкин от „Възраждане”, а ръководената от него организация дори не крие, че изпраща доброволци в Донбас на страната на кремълските орди?

На пръв поглед, човек с подобна биография не би трябвало и за секунда да си помисли, че може някога да припари да началнически пост в администрацията. В нормалните страни сигурно е така, но както знаем, България не е точно такава. Все пак, нашият президент и куп депутати и обществени личности не се свенят открито да оправдават руската окупация на Крим и последвалата „специална военна операция” на Владимир Путин в Украйна. Западните ни съюзници от години предупреждават, че България буквално е превзета от руската агентура, чиито мрежи за влияния, стигащи до върховете на управлението, и използват всеки възможен случаи за да инсталират свои верни протежета на ключови постове в администрацията.


Сред нагледните примери за успеха на кремълската стратегия е назначаването от служебния кабинет на скандалния политик Симеон Костадинов за шеф в митниците. След предизвестен конкурс, в които има само един-единствен кандидат, Костадинов е инсталиран за главен експерт в отдел „Акцизно законодателство” на дирекция „Последващ контрол” към Централното митническо управление, установи разследване на „Уикенд”. Работата на Костадинов и подчинените му може да предизвика огромен дипломатически скандал по линия на ембаргото срещу руския нефт, наложено от ЕС, които те контролират, предупреждават експерти. Биографията на новоизлюпения митнически шеф не предполага безпристрастна борба с руските контрабандни схеми.


Преди да стане началник в Агенция „Митници”, Симеон Костадинов е далеч по-популярен с политическите си прояви. Дълги години той не крие симпатиите си към Адолф Хитлер. Костадинов е известен в медиите като един от организаторите на „Луковмарш” – шествие в памет на ген. Христо Луков, ръководил профашистката организация Съюз на българските национални легиони. През 2013 г. Симеон Костадинов опита да регистрира първата крайнодясна политическа партия в България. Датата на учредителното събрание 9 ноември е подбрана символично, тъй като вечерта на 9 срещу 10 ноември 1938 г. нацисткият режим провежда т.нар. „Кристална нощ”, която е началото на масовите погроми срещу евреите в Европа. Както може да се очаква, Костадинов единодушно е избран за вожд на новата формация. Делегатите, дали гласа си за него, изобщо не са случайни. Сред тях има представители на забранената в половин Европа нацистка групировка „Кръв и чест” и сдружението на футболните агитки „Офанзива”, които често издигат по стадионите потрети на Адолф Хитлер или расистки лозунги.


Любопитно е, че на учредяването е забелязан и бъдещият русофил №1 на България Костадин Костадинов-Костя Копейкин, който е изключително близък със своя адаш. В крайна сметка, профашистката партия така и не е регистрирана, след своевременен протест на прокуратурата.
Симеон Костадинов от своя страна бързо обръща палачинката и от фен на Хитлер се превръща в пръв защитник на путиновата кауза. Той става един учредителите на партия „Възраждане”, чийто лидер е приятелят му Копейкин. Така някогашният нацист, за когото руснаците трябва да са хора втора категория, прегръща каузата за излизане от ЕС и НАТО и съюз с Москва. През 2017 г. Симеон Костадинов е водач на листата за парламентарните избори на „Възраждане” в Благоевград. След това е избран за шеф на нейния предизборен щаб. На трите парламентарни вота през 2021 г., бившият нацист е човекът, който регистрира листите на „Възраждане” в различните градове и обжалва решения на ЦИК пред съда. С пълномощно от вожда Костя Копейкин, Костадинов е и човекът, който сключва договори с различни медии за платена реклама на русофилската формация.


След като не успява да стане депутат от „Възраждане”, Симеон Костадинов си учредява своят партия, гръмко назована „Чест”. Колкото и шизофренично да изглежда, но ръководството на новата формация събира на едно място русофили и фенове на Хитлер. Един от заместниците на Костадинов е Иван Спиридонов – автор на книга за превъзходство на бялата раса, наречена „Сатанизъм Unlimited – Самоунищожението на бялата раса”. Колега му е и Стоян Тодоров – председател на сдружение „Безсмъртен полк – България”, което организира честванията у нас на 9 май, Ден на победата срещу нацизма.
След като отново не успява да стане депутат, Симеон Костадинов се преориентира към кариера в държавната администрация, а фактите около назначението му подсказват за намеса в негова полза на другарите му русофили. През лятото на миналата година Костадинов се явява на конкурс в Агенция „Митници” за главен експерт към дирекция „Последващ контрол” и отдел „Акцизно законодателство”. Макар работата в митниците винаги да е била атрактивна заради досега с пари, на конкурса не се явяват други кандидати и пребоядисалият се в русофил нацист печели служебно.


Сред задачите на дирекцията, в която Костадинов е назначен за началник, е издаване на лицензи за откриване на акцизни складове, в които единствено може да се съхраняват внесени от чужбина нефт или други горива. Отдел „Акцизно законодателство” на Симеон Костадинов трябва да осъществява контрол как и къде складовете продават наличните в тях горива. След наложените от ЕС санкции върху внос на руски петрол, дейността на отдела е изключително важна. Евросъюзът направи изключение за България, давайки ни право да внасяме руски нефт още 2 години, но с изричното уточнение, че нямаме право да експортираме към други страни произведеният от „Лукойл Нефтохим Бургас” бензин или дизел. Дали пребоядисаният русофил и неговите подчинени ще си вършат съвестно работата, или България, както по време на югоембаргото, ще се превърне в черна дупка на Балканите, само можем да гадаем.
Според експерти, в Евросъюза не си правят илюзии за желанието на България да спазва правилата. За това и търговията с руски бензин и дизел ще се следи много изкъсо. Всеки установен гаф рискува да ни докара глоби от стотици милиони евро и забрана за внос на руски нефт. Това на практика може буквално да парализира държавата, заради невъзможността на рафинерията в Бургас да работи.


От декларацията за конфликт на интереси, която Симеон Костадинов попълва при назначението си в митниците, става ясно, че и до ден днешен той е в ръководството на сдружение „Православна зора”. Колега там му е ММА-борецът Живко Иванов, който е съден в Испания за наркотрафик. „Православна зора” от години се хвали, че набира и изпраща доброволци, които да се бият на страната на Русия в Донбас. Твърди се, че дейността не е спряла и до днес. С тази разлика, че сега представители на организацията действат като агенти на частната военна компания „Вагнер”, чиито орди от рецидивисти са на първа линия в кампанията на Путин за „денацификация” на Украйна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече