Войната на компроматите започва: Кои са спонсорите на Румен Радев

0

Румен Радев лъсна в скандал с предизборни дарения, подобно на прословутата афера Нексогейт. Дарители на неговата кампания се оказват служители във фирми, които бележат неочакван скок в развитието си. За разлика от криптопирамидата, която дарявала „Да, България”, без обаче това да е свързано с просперитета на „Нексо”, при спонсорите на Радев нещата стоят съвършено иначе.

В главната роля в тази история е фирмата „М-Форма”. Не друг, а предполага се отлично информираният Калоян Методиев, бивш шеф на кабинета на Радев, обясни тези дни, че тази компания със скромна биография е спечелила договори с държавата за доставка на горива за десетки милиони лева по време на служебното правителство. Последната апетитна хапка е от 23 декември. „М-Форма” се оказва победител в търг за 12 млн. лева за доставка на горива на затворите в страната.


„При възлагането на обществената поръчка, възложителят няма задължението да проверява дали участниците са дарители в чиято и да е предизборна кампания” – побърза да коментира зам.-министърката на правосъдието Мария Павлова, в чийто ресор са затворите. Собственичка на въпросната „М-Форма” е някоя си Марияна Манолова – име, което нищо не говори на повечето играчи в петролния бизнес.


Затова пък е известно от дълго време, че служебната зам.-министърка Мария Павлова, която в един момент дори беше и министър на правосъдието, е назначение на главния президентски кадровик Николай Копринков. Двамата били много близки по пловдивска линия. Така че ударът на Калоян Методиев е точно в целта срещу най-близкия кръг на Радев.
Източници на „Уикенд” казват, че разкритията за възходящия бизнес на президентски дарители тепърва предстоят. Те са част от битката на Корнелия Нинова и нейния обръч срещу държавния глава. Освен това БСП ще вади кирливи ризи и на спонсори на задаващия се конкурент, който се нарече „Левицата”. Столетницата вече има опит в подобни игри. На предишните избори като дарител на Радев беше общинският съветник в Бургас Бенчо Бенчев, арестуван в компанията на Димитър Желязков – Митьо Очите в Истанбул. Бенчо Бенчев, както се изясни от списъците на Сметната палата, не е давал лични пари, но е използвал влиянието си над ромската общност за президентската кампания.


Оказа се, че и десетки пенсионери от Северозападна България, известна като най-бедния регион не само в България, но и в Европа, са дарявали левчета за кампанията на Радев. По-точно те са заделили по 400 лева от пенсиите си, а защо толкова – причината е прозаична. Над 400 лева трябва да се обясни произходът на парите. Бабите и дядовците от Северозапада обаче се оказа, че нямат представа за щедростта си. От журналистически въпроси те научиха, че са президентски дарители. И досега е пълна мъгла откъде са дошли парите и кой е завъртял цялата афера. Според източници от БСП, същата схема е ползвана и при спечелването на втория мандат от Радев. Кръгът на Нинова се кълне, че скоро ще направят разкрития за тези мистериозни спонсори.
Разкрития предстоят и за новото обединение „Левица”, чрез което според социалистите Румен Радев се готви да разцепи и овладее БСП. В току-що пръкналото се обединение, както се видя, се събраха все люспи от Столетницата, всеки със своите си скелети в гардероба: Костадин Паскалев и строежа на магистралата за Гърция като регионален министър, Татяна Дончева, адвокат на Гриша Ганчев, Румен Петков-Запалката и аферата „Братя Галеви”, Георги Първанов и внезапното забогатяване на синовете му, русофилите на Малинов, на когото лично Путин закачи орден на ревера. Твърди се, че най-голямата бомба, която ще пуснат хората на Нинова, е свързана с износа на оръжие за Украйна. Нейните опоненти не спират да тръбят, че тя като икономически министър е давала зелена светлина на сделките, но не обелват и дума за конкретните фирми-посредници.
Самата основателка на новата левица Татяна Дончева се кълне, че ще са с европейска ориентация и без румен Радев, но как точно е са ориентирани на Запад Румен Петков и Малинов, които не спират да се снимат с Елеонора Митрофанова? Току-виж изтече в медиите информация по кои канали текат парите от Кремъл, с които се захранва тукашната агентура.


Корнелия Нинова е силно мотивирана да вади всевъзможни истории за корупционните практики при конкурентите, защото ако „Левица” вземат някой и друг процент на изборите, не е изключено БСП да падне още надолу и да вземе едва 5-6% на предстоящите избори. А това определено не е целта на клиентелистката свита около Нинова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече