Ген. Стоимен Стоименов дърпа конците на двама президенти, лобирал за крепка дружба с Кремъл

0

Ген. Стоимен Стоименов, който беше посочен от Татяна Дончева за един от архитектите на задкулисието, е бил свързан с президента Росен Плевнелиев по линия на военното разузнаване, а също и с настоящия обитател на „Дондуков” 1. Като военен и ортодоксален комунист, който стои твърдо на принципите и воинската си чест, Стоименов дори бил основен лобист за крепката дружба с Москва, твърдят анализатори.

Специално версията за връзка между генерала и Росен Плевнелиев е лансирана от изследователя на архивите на бившата ДС Антон Тодоров, при това още по времето, когато генералът е съветник на президента по национална сигурност.


В книгата си „Досието на Плевнелиев” Тодоров пише, че през 1982 г. Плевнелиев е изпратен като един от петимата школници на работа в изчислителния център на Генералния щаб. Там те са ангажирани с поддръжката на компютрите на генерали и полковници.
Разбира се, присъствието им в тази секретна част означава, че над тях тогава бди военното контраразузнаване, понеже така или иначе са имали достъп до важни материали, свързани с отбраната на страната. Изводът е, че това не е могло да се случи, ако въпросните школници не са били вербувани от Разузнавателното управление на армията, известно като РУМНО.
Според най-крайните твърдения, в онези години Стоимен Стоименов е бил водещ офицер на Плевнелиев, но досега поне не е изваден документ, който да докаже черно на бяло, че това е факт, а не инсинуация. От друга страна, както е известно, и архивът на военните не е изцяло предаден на Комисията по досиетата.


Години по-късно, през 2012-а, вече като президент Росен Плевнелиев назначава ген. Стоимен Стоименов за свой съветник по националната сигурност. Това назначение е доста странно, понеже генералът минава за тъмночервен, дори някои си спомнят, че имал и офис на „Позитано”, а най-вече е и свързан с бившите спецслужби. В същото време самият Плевнелиев зове за прочистване на властта от кадрите на ДС. Разбира се, такова нещо не се случва, но пък ген. Стоименов остава в президентството само година и половина. Оттегля се и става експерт към парламентарната комисия за контрол на спецслужбите в 42-рото Народно събрание. Твърди се, че там е привлечен от стария си съратник Димитър Дъбов-Дъбчето.


Кариерата на Стоимен Стоименов минава през възлови назначения. Като полковник е инструктор в отдел „Социална и национална сигурност” в ЦК на БКП. Защитава и докторат на тема „Партийното ръководство на Комсомола в БНА в етапа на изграждане на развито социалистическо общество”. Покрай научния му възход, върви и изкачването му във военната йерархия – назначен е за началник на Политотдела на Трета армия и получава генералски пагони. През 1992 г. Стоименов е вече зам.-шеф на РУМНО. Той е и началник на отдел „Координация на военното сътрудничество и ръководството на военните представителства в западните страни”. Както обясняват запознати, Стоименов е бил главният кадровик, който одобрява изпратените в чужбина оперативни работници. Преди да стане съветник на Плевнелиев, генералът обучава агентите на ДАНС на граждански договор.


Според запознати през последните години пък е сред най-близките неофициални съветници на Румен Радев. Казват, че е сред основните стожери на неговата проруска линия. Анализатори са категорични, че генералът е сред най-силните фигури в задкулисието, понеже успешно движи като марионетки, не един, а цели двама президенти. Дали това е вярно или не, можем само да гадаем, но е факт, че образът на Стоименов е обгърнат в мистерия.


Любопитно е, че днес генералът, който е прехвърлил 80-те години, за разлика от връстниците си, е много активен в социалните мрежи. Във фейсбук профила си той пуска всякакви публикации и коментари, свързани с военното дело и историята на българската армия.


Генералът често публикува и снимки на задружното си семейство. Той има две дъщери и петима внука. Таня Франсис притежава зъботехническа лаборатория и е съпруга на бизнесмена Самир Франсис, известен като много силен в строителния бранш, а и не само. Сред съдружниците му са били Златко Баретата и руснака Константин Циганов. Другата генералска дъщеря Гинка Борисова е журналистка и експертка в пресцентъра на Народното събрание. Нейният съпруг Бисер Борисов е шеф на ДАТО, секретната служба на МВР за проследяване и подслушване. Зетьовете на генерала обаче не присъстват на нито една семейна снимка, пусната в профила на тъста им. Все пак е бил шеф на военното разузнаване, така че конспирацията – на първо място!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече