Парламентът се тресе: Колтуклиева изправя до стената депутати от 48-ото НС

0

Гост-водещата на ПИК TV Соня Колтуклиева изправя до стената депутатите в 48-ото Народно събрание в последните часове преди разпускането му.

Първи пред опитната журналистка говори депутатът от ГЕРБ – адвокат Бранимир Балачев. Той обясни защо е бил „поставен в позиция на изолация“ заради становището му по казуса за контрола на главния прокурор. „Не се чувствам в позиция на изолация. Много от нещата, които приемам, се чуват като мнение от другите колеги“, заяви той. Балачев допълни, че „темата за главния прокурор за него в момента не съществува и че няма принципни разминавания между това, което той твърди, и мнението на групата“. „Аз твърдя, че това е противоконституционно, защото не обхваща само главния прокурор и би могло да разруши цялата съдебна система“, заяви адвокат Балачев.

„Поведението на ДБ не е последователно и според мен, което е най-лошото – те не искат да навлязат в дълбочината на процеса. Тяхната цел е да сменят главния прокурор с друг. Нашата цел не е такава“, заяви още той, отговаряйки на въпроса на Колтуклиева дали ГЕРБ „не заиграват“ с ДБ по казуса за главния прокурор, за да печелят симпатизанти.

От опитното око на Соня Колтуклиева не убегна и фактът, че пиарът на ПП Найо Тицин се подвизава в стаята на ДБ. Дали не е за предизборна завера?

Влогълът Николай Караколев също бе спрян от Колтуклиева. Той сподели, че е попитал Дани Йорданов от ПП не е правил студия за ДБ. Йорданов заявил, че „няма отношения между ПП и ДБ“. „И Христо Иванов го попитах за това нещо. Той ми отговори, че са му плащали. Може би е интересно на хората, защото той е популярна личност“, коментира Караколев.

Поради значимостта на факта, че в пленарна зала вървят дебатите по увеличаването на минималната заплата на 850 лева, Колтуклиева предложи камерата на ПИК да се фокусира там. А след това – отново в кулоарите на парламента.

След краткото включване от пленарна зала, камерата отново се върна при Соня Колтуклиева.

Представил се като „служител на парламента“ заяви, че няма право да бъде сниман и категорично отказа да каже кой е и каква заплата получава. Журналистката се възмути, че ситуацията прилича на казармена. „Трябва да има журналисти като мен, които всички да питат и да им се отговаря. Вие, вие, вие им плащате заплатите“, възмути се тя.

Николай Денков от ПП „прелетя“ покрай Колтуклиева и заяви: „Госпожо, в момента съм с друг журналист“. Той побърза да се шмугне в стаята на партията си и се измъкна с тривиалното: „Ако имате някакви въпроси, обърнете се към пресслужбата. Ако има конфликт на интереси, подайте сигнал до прокуратурата“. С тези думи той се „отърва“ от острите въпроси на журналистката дали няма конфликт на интереси при условие, че негов началник е Кирил Петков, той подписва два договора с адвокатската кантора, където работи майката на Никола Минчев, която пък е колежка на Лена Бориславова, работила в същата тази кантора.

Колтуклиева попадна на Маноил Манев от ГЕРБ: „О, вие сте един много боен мъж! Притеснявате ли се дали ще сте депутат или не?“.

„Дали се притеснявам? Сега ще се обърна към камерата, за да се види колко се „притеснявам“. В ГЕРБ всички работим. Като депутати или извън парламента. Щом си в ГЕРБ, работиш“, заяви той.

Колтуклиева го попита кой прави листите, той заяви: „Местната структура – дали със събрания или с попълване на анкетни бланки определя своите подреждания на хората. Тези номинации никой не ги пипа. Изпълнителната комисия се събира и определя листите след това“. 

Манев подчерта, че листите на ГЕРБ са нови – „със съвсем млади момчета и момичета от младежките структури на ГЕРБ“. Той допълни, че трябва да има в една партия и много млади хора, и експерти: „Изборите са онова нещо, което отчита кой как е работил и какво предлага. Цялата злоба, жлъч, омраза, която се изля върху ГЕРБ, не можа да го изчегърта“.

Запитан как ще коментира изказването на Стоян Михалев от ДБ, който нарече депутатите от ГЕРБ „ангели на Сатаната“, той заяви: „Този трубадур на Наско Атанасов не ми е интересен“. 

Ивайло Мирчев от ДБ бе попитан дали снимките на главния прокурор Иван Гешев с американски конгресмени републиканци са го подразнили. „Ревността съм я изпитвал преди двадесетина години и то към жена. Това, което ме вълнува за господин Гешев, съм го изпратил на прокуратурата. Въпросите са публични – кой го е изпратил, защото тези закуски струват пари, на които господин Гешев е бил. Затова сме изпратили въпроси към прокуротурата“, заяви Мирчев и побърза да влезе в зала.

„Изпокриха се, прибраха се отново“, коментира Колтуклиева. „На 3 февруари президентът Румен Радев ще разпусне 48-я парламент. Насрочени са вече следващите предсрочни избори на 2 април. Отсега се чудя, след като толкова се изпокараха, ще се повтори ли в общи линии разпределението на силите и ще има ли България най-сетне редовно правителство, за да се захванат народници за вашите, драги зрители, животрептящи проблеми“, коментира тя. И прогнозира, че „пак ще започнат въртележките с мандатите“ в следващия парламент, като те ще се стабилизират през 2024 г., когато, според Колтуклиева, ще има нови парламентарни избори. 

Божидар Божанов от ДБ коментира пред камерата на ПИК TV, че явно скандалът Nexo постепенно утихва. „Има криптовалути, зад които стои долар. Много от тези криптовалути са маргинални – нещо като нищо. Иронията е, че всички транзакции са видими. Това, което не се знае, е кой стои зад дадения адрес“. „Ако има нещо нередно, бихме обсъдили да върнем парите. Текат проверки. И ако се установи нещо нередно, имаме готовност“, поясни той, отговаряйки на въпрос ще върнат ли ДБ парите от дискредитираната крипопирамида.

Божанов коментира и ситуацията с машинното гласуване. „Кой ще брои – ще броят хората. Машините в момента са превърнати в принтери. Нашето предложение по целия дебат беше – да остане машинният протокол, за да може да се  сверява после в РИК. Защото се допускат грешки – неволни или съзнателни“.

Запитан дали има напрежение между ДБ и ПП за предстоящата предизборна кондиция – за избираеми места и водачи на листи, той отговори: „Това е естествено – по-голямата партия ще има повече места. Къде да позиционираме водачи, е един разговор, който се случва демократично. Няма да е изненада, че Христо Иванов ще е водач. Предполагам, че настоящите депутати би следвало да бъдат номинирани отново, но засега няма имена. Пак казвам – няма никаква интрига и драма“. Божанов поясни, че на първо време ПП и ДБ ще говорят за коалицията, а след това – кои партии или сдружения ще бъдат привлечени.

Проф. Даниела Дашева, която бе съветник на бившия спортен министър Радостин Василев, бе спряна и попитана как ще оцени работата му на този пост: „Той беше много за кратко време на работа. Може би в своята професия той е добър, но той не е спортен специалист. И винаги съм твърдяла, че начело на това министерство трябва да застане човек със спортен и управленски опит. Не знам дали заради дефицитите му, които притежава, той не се справи особено успешно. Комуникацията му е от слабите му страни. Има известна доза самонадеяност и високомерие“.

Дашева допълни, че не е добра политика да се слага „мой човек на мястото на друг човек“, отговаряйки на въпрос на Колтуклиева какво смята за приятелските назначения от Плевен на Радостин Василев. Тя подчерта, че когато става въпрос за спорт, най-лошото е, че се говори за скандалите около него, а не за същността на самия спорт.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече