Баневи минаха от „Майбах“ на „Тесла“

0

Подсъдимият олигарх сам шофира електрическото возило с немски табели

Съдебните процеси за финансови измами и пране на пари срещу олигархичното семейство Николай и Евгения Баневи видимо са стопили благосъстоянието на двойката ликвидатори на куп държавни предприятия, установи репортер на „Уикенд“.

Преди дни Николай Банев беше засечен из улиците на София лично да шофира новото семейно возило – бял електрически SUV на „Тесла“. Макар цената на електрическия автомобил като чисто нов да доближава 200 000 лева, познатите на брадатия аферист не крият учудването си от скромното возило, което Банев ползва.


Допреди да бъде арестуван, Николай Банев се возеше в ролс-ройс и майбах, а понякога и с частен хеликоптер, а съхругата му Евгения често можеше да бъде засечена зад волана на „Ферари“. Сега обаче няма и спомен от скъпоструващия автопарк на семейство Баневи, които са освободили и цялата си охрана.


Все пак Николай Банев не е загубил нюх към келепира – новото му джипче „Тесла“ е с немски регистрационни табели, за да не плаща собственика му глоби в КАТ. Мнозина допускат, че белия електрически джип на Николай Банев може и да не се води негова или на съругата му собственост, а да е записан на името на фирма, от която уж е взет под наем.


Николай и Евгения Баневи бяха арестувани на 26 октомври 2018 г. на летището във френския курортен град Ница, където притежават огромно имение. Месец по-късно двамата бяха екстрадирани и тикнати в ареста, а Специализираната прокуратура им повдигна тежки обвинения. Според държавното обвинение, Баневи са източили над 85 милиона лева от предприятията „Полимери“ – Девня, „Елма“, химическия завод „Панайот Волов“ в Шумен и топлофикацията в Казанлък. Отделно от това Баневи си спестили чрез данъчни измами плащането на близо 3 милиона лева данъци. Семейството е подсъдимо и за пране на пари, като сумата е гигантска.


След закриването на Специализираното правосъдие, делото срещу Баневи беше пренасомчено в Сифийския градски съд, но все още не е известно кога ще продължи то. Същевременно Баневи осъдиха България в Европейския съд по правата на човека за проточилия се дълго престой на брадатия олигарх в тъмницата. Според решението на съда, България дължи 13 800 евро обезщетение на Николай Банев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече