В кои държава пазарът е най-евтин: България е 4-та по скъпотия, най-изгодно е в Турция

0

Козметика, прах за пране и тоалетна хартия държат високи цени в Италия и Франция  

На фона на препускащите цени на основни и ежедневни стоки за бита, българите се научиха да практикуват редовен шопинг туризъм. Двуцифреният ръст на етикетите вече не изненадва никого, но освен хранителните продукти и тези за лична хигиена, перилни и почистващи препарати пробиват джоба на потребителя, писа „Уикенд“.

В коя страна е най-изгодно да пазаруваме основните стоки? По-евтино ли е да си купим прах за пране, шампоан или памперси някъде навън и къде точно? За целта помага сравнение на цифрите върху етикетите във Франция, Италия, Великобритания и съседките Турция, Сърбия и Гърция. Любопитно е и в кои европейски страни се предлагат по-качествени продукти.
От години пазарите на съседните страни привличат нашенци не само за хранителни изделия, но и за покупки на перилни, почистващи препарати, продукти за лична хигиена и всекидневна козметика. Автобуси, натоварени с българи или препълнени багажници с храни в коли с наши номера вече са редовна гледка в Одрин и Солун. Купувачите, практикуващи въпросния шопинг туризъм, са категорични – в Турция, Сърбия и Македония е много по-евтино, отколкото у нас и за това спор няма.
С около 30-40 % по-ниски са цените в Турция, обясняват редовно отскачащи сънародници, които вече правят основния си пазар само в чужбина. И съветват – ако ще купувате детски стоки, направете го в Англия, там са най-евтини памперсите. В Гърция цените са близки до нашите, но там пък самите продукти са много по-качествени и това е причината мнозина да пазаруват в Солун например.
Нека сравним списък от 11 продукти, които най-често използваме в бита си – прах и омекотител за пране за 40-50 пранета, препарат за чинии, почистващ, течен сапун и душ гел, както и тоалетна хартия, памперси, шампоан и паста за зъби. Всичките продукти са от една и съща марка, сочи изследването на Нова.
В Ница във Франция, например, най-голям ръст в продуктите потребителите откриват при препаратите за пране. В битка с инфлацията правителството взе мерки и поиска през март да се гарантират максимално ниски цени за най-важните 20 продукта. Козметичните изделия пък успяват да устоят на инфлацията, защото хората ги ползват по-малко, след като мнозина работят от дома си. Така във Франция, за списъка от 11 продукта, плащаме малко над 115 лева.
Във Великобритания хората се насочват към собствените марки на веригите. Тук търговски вериги отказват определени марки стоки, когато производителите вдигат необосновано цените. Така се случва заради бясната конкуренция между магазините на фона на рекордната инфлация. Във Великобритания все повече британци пазаруват на кредит, а пазарът с избраните продукти струва под 75 лева.
В Италия е по-скъпо – пак същият пазар струва 110 лева в супермаркет в Рим. Миналата година италианците са загубили над 3% от покупателната си способност и плащат 4 % повече за основни продукти. Тук обаче действа институция – гарант за контрола на цените, която местните наричат „Мистър Цени”. Така се следят етикетите на цените и необоснованото покачване и подозрителна динамика на стоките се докладва на кабинета.
В Гърция пазарът от 11 стоки ще ни струва малко над 92 лева – до март цените на 50 основни стоки ще бъдат с таван, определен от държавата.
В Турция излиза най-изгодно да си направиш шопинг от основни продукти. Излизат само около 57 лева – прахът за пране е 16 лева, омекотител – около 5, течен сапун – 4 лева.
И да се фокусираме върху София – през последната година, продуктите от списъка са поскъпнали средно между 15 и 20%. Почти всички стоки от първа необходимост – шампоани, мокри кърпи, сапуни търпят увеличение на всяко тримесечие. Според наблюдения на потребители, обаче, това понякога става и всяка седмица. Така сапун под 2 лева трудно може да се намери на щандовете, както и течен прах за пране голяма разфасовка, за под 15 лева. Търговците оправдават нещата със сериозно увеличение в цените за производство, логистика и доставка на съответните продукти – това се отразява на крайните етикети.
Финалната сметка в България показва, че пазарът с 11-те продукта струва малко над 90 лева. При продуктите за ежевнедна хигиена (пасти, четки за зъби), увеличението варира от 8 до 10%, а продуктите за ежедневно ползване – шампоани, душ гелове – от 10 до 15 %, сочи официалната статистика. Така България се нарежда на 4-то място по най-скъп пазар.
Ето и оправданието на търговците – страната ни е много малък пазар и малката доставка трябва да компенсира по някакъв начин, а това се отразява на крайния клиент, обясняват те. Все пак експерти и дори обикновени потребители съветват всички да проверяват внимателно цените в отделните магазини, да се ориентират къде са най-добри и да използва тези места.
Ето и разбивка на цените на отделните стоки в различните държави:

• Прах за пране – най-евтино се купува в Турция – за16 лева. Най-скъп е в Италия- 37 лв., във Великобритания и България струва  около 24 лв., в Гърция – 18.
• Пастата за зъби е със сходни цени почти навсякъде – в България излиза средно около 3,55 лв., във Великобритания – 3,89 лв., Франция – 5,77 лв., в Италия – 3,60, Гърция- 3,20, а в Турция – 3,30 лв.
• Душ гел – у нас цената му е средно 6,35 лв. и е по-евтин само от Франция и Италия, където върви съответно по 9,58 лв. и 8,40. Най-евтино е във Великобритания – 3,89 лв., в Гърция и Турция душ-гелът струва около 5 лева.
• Шампоани – най-скъпи са във Франция, където се предлагат средно за 16,60 лв. В Италия тази козметика струва средно 14,12 лв., в Гърция -13,60. У нас шампоаните вървят средно по 8,90 лв.
• Тоалетната хартия – разликите са шокиращи. В Турция е в пъти най-евтино – 1,67 лв., в Гърция – 2,69 лв., във Франция – 5,18, Италия – 6,80 лв., а в България – 4,35 лв. От нашите магазини по-скъпо е само в Италия.
• Памперси – най-евтини безспорно са на Острова, където струват само 10 лева. Най-скъпи бебешките пелени са в Гърция – 22 лева, а у нас струват почти 16.

Безобразните цени в търговската мрежа в крайна сметка ни превърна в клиенти, които търсят промоция или търсещи евтини аналози на основните продукти, дразнят се хората. Основният проблем обаче е разликата в доходите – в Германия и Франция може един продукт да струва, колкото у нас, но там заплатите са двойно и тройно по-високи. Това е и причината синдикатите ни да настояват минималната заплата да стане 850 лева от 1 юли, а през следващата година да достигне 1000.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече