Антони Тренчев арестуван като терорист на летището в Лондон

0

Съблекли го чисто гол след неуместна шега, че носи бомба в себе си

Управляващият съдружник в действащата без лиценз криптобанка Nexo Антони Тренчев има в досието си задържане на летище „Гетуик“ в Лондон по подозрение за тероризъм, научи „Уикенд“ от свидетели на срамната случка, разиграла се преди 15 години – през пролетта на 2008 г.

В този период Антони Тренчев учи в престижен университет в Лондон, след като по-рано е завършил с отличие средното си образование в Американския колеж. През пролетта на 2008 г. обещаващият студент, заедно с още няколко българи, също учещи в Англия, решават да си организират запомнящ се уикенд в Амстердам. Компанията наема няколко стаи в 5-звездния хотел „Краснополски“ на площад „Дам“ в столицата на Нидерландия (именно в близост до хотела бе убит Косьо Самоковеца няколко години преди това – б.р.).


На летище „Гетуик“ в Лондон на път към Амстердам обаче се случва инцидент – тъмнокожа служителка задава серия от въпроси на Тренчев и спътника му, уважавания днес юрист по корпоратино право адвокат Григоров. Служителката разпитва в продължение на няколко минути Антони Тренчев дали носи забранени и опасни предмети – нокторезачка, парфюми и т.н. Подразнен от дългото чакане и от заядливия тон на служителката, Тренчев подхвърля, че не носи нокторезачка, но има бомба в багажа си.


„Служителката каза да изчакаме за момент, след което натисна едно копче и отнякъде изскочиха трима маскирани и въоръжени полицаи с насочени към нас оръжия. Вкараха Тренчев и още двама от българската компания в стая за разпити, където са ги съблекли чисто голи и са ги разпитвали в продължение на 40 минути“, спомня си свидетел на драматичната случка.
В крайна сметка Тренчев и останалите български студенти били качени на самолета за Амстердам, но полета закъснял с 20 минути заради неуместната шега на младия баровец. На връщане от Нидерландия три дни по-късно пък багажа на Антони Тренчев бил отворен и щателно претърсен от служителите по сигурността на летище „Гетуик“. Остава загадка дали „бомбеното“ младежко досие на Антони Тренчев е останало в архивите на британските служби за сигурност.


Едно от първоначалните обвинения към Nexo, отправени от прокуратурата след акцията срещу офиса на криптодружеството в София беше, че са одобрявали парични преводи в криптовалута на лица, свързани с екстремистката палестинска групировка „Хамас“. От Nexo обявиха това за лъжа. Според компанията установения като финансиращ терористи палестинец Махмуд Мохамед не е бил клиент на дружеството, а само е получил малка сума пари, преведени му чрез платформа, и то преди Мохамед да попадне в черния списък на международните служби за сигурност като лице, свързано с терористи.

Иззетите картини на Пикасо и Дали се оказаха оригинали

Платната се съхраняват в Художествената академия

Иззетите картини на Пикасо, Салвадор Дали и Матис от софийските домове на босовете на Nexo Антони Тренчев и Коста Кънчев са оригинали, е установила експертизата, направена в Националната художествена академия.


Платната са закупени на аукциони през последните 3 години, като общата стойност на картините е за над 1,5 милиона евро, твърдят експерти. Картините все още се съхраняват под засилена охрана в Художествената академия, но е възможно скоро да бъдат преместени на по-сигурно място.


Същевременно „Уикенд“ научи, че само преди седмица е имало втори обиск в дома на боса на Nexo Коста Кънчев в столицата заради постъпила оперативна информация, че в таванско помещение и в съседно жилище, което официално не се води на името на Кънчев, се съхраняват ценности и предмети на изкуството. Заради това се наложило полицаите отново да направят обиск на жилищна кооперация на улица „Елин Пелин“ в София в непосредствена близост до популярния ресторант „Под липите“.


Според източник на „Уикенд“, при повторния обиск в дома на Коста Кънчев са иззети скъпи часовници, още няколко картини и златни предмети, които били описани с протокол и пред свидетели. Бащата на Кънчев обаче е отказал да сложи подписа си като свидетел и замалко да бъде арестуван, тъй като обиждал и обвинявал в корупция служителите на МВР.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече