Бедният пловдивски кмет вдига хотел за чудо и приказ

0

Строителството на 5-етажната сграда струва около милион. Остава мистерия от къде Зико и съпругата му Меглена Димитрова успяват да ги намерят

Кметът на Пловдив Здравко Димитров и съпругата му Меглена строят лъскав 5-етажен хотел в един от най-престижните райони на града, научи „Уикенд”. Според експерти, изграждането на баровската сграда няма как да излезе по-малко от 600 000 лева, а още поне 350 бона струва и самият парцел. Заради атрактивното си местоположение, на метри от спортната зала Колодрума, след откриването клиенти едва ли ще липсват, позволявайки изплащането на инвестицията. Друг е въпросът откъде Зико и половинката му са намерили пари за строежа.

Според последната му имуществена декларация, градоначалника има на влог едва 7362 лв., а съпругата не е обявила и една стотинка спестявания. Единствените доходи на Зико са от заплатата му като кмет, която е около 3500 лева на месец. Меглена Димитрова е може да се похвали дори и с това. За цялата година тя е успяла да си докара с работа едва 5358 лева.
Преди да влезе в политиката, Здравко Димитров също върти частен бизнес. Той е собственик на един от най-елитните ресторанти в града. След като е избран за кмет, Зико е принуден да прехвърли акциите си от фирмата на своя съдружник. Скоро след това „Родопи трейд 2002” влиза в черния списък на НАП заради неплатени данъци. Днес задълженията са в размер на десетки хиляди левове и все още не са погасени.


При подобни фрапиращи несъответствия между спестяванията на кметското семейство и налетите в бетон пари, може да повярваме, че в политиката стават чудеса. Не случайно огромна част от избирателите са убедени, че всеки докопал се до висок пост буквално за една нощ става милионер. Хора от града припомнят, че по стара традиция и мандата на Здравко Димитров избухват не един и два шумни скандала, свързани с харчене на общински пари. Само за ремонти на стадиона на футболния Ботев потънаха над 30 милиона лева, а резултатите са меко казано потресаващи. След като феновете на отбора заплашиха с протести и блокади, Зико обяви, че ще поиска още 20-тина милиона от държавата, за да се довърши ремонта.


Строежът на кметския хотел, разбира се, подобни проблеми няма. От информационната табела на строежа става ясно, че инвеститор  е фирма „Ротана 1”, собственост на кметската съпруга Меглена Димитрова. Фирмата е със скромните 100 лева капитал, които няма как да стигнат за строеж на 5-етажен хотел. Съмнително е и, че финансирането е дошло от големите фирмени печалби. За „Ротана 1” не може да се намери и информация, че е мощен производител на селскостопански стоки, какъвто е предмета и на дейност, за да изкара необходимите за строежа стотици хиляди левове.


Работници разказват, че грубият строеж на кметския хотел вече е готов. Предстои измазване и обзавеждане, а „шефовете” им поставили срок да са готови до есента. Тогава изтича мандата на Здравко Димитров като кмет на Пловдив.


Наскоро лично лидера на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията няма да издигне Димитров за нов мандат. Официалната версия е, че Зико сам е отказал, но според партийни активисти повод за отсвирването му са купищата скандали през целият му мандата. Чашата прелива след аферата с Пловдивския панаир, който без малко да бъде овладян от олигарха Георги Гергов под носа на кмета Димитров и подчинените му чиновници. Уплашен от задаващите се протести и скандални разкрития, лидера на ГЕРБ в типично свой стил набързо пенсионира Зико. Друг е въпроса дали той е съгласен с това.


Наши източници разказват, че финансовите чудеса, които могат да споходят всеки кмет, доста са се усладили на пловдивския градоначалник. Здравко Димитров нямал никакво намерение да приключва с политиката. Твърди се, че есента той ще включи в кметската надпревара като независим кандидат, подкрепен неформално от Георги Гергов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече