Хора на Радев клатят Нинова

0

Планираният за 11 февруари конгрес на БСП ще е много критичен за Корнелия Нинова, каза пред „Галерия“ източник от Позитано 20. Тя ще бъде подложена на изпитание от своите вътрешни опоненти, като сред тях преобладават близки до президента хора. Феновете на Радев в БСП вече били доста повече отколкото държащите се враждебно към него.

„Именно това ще е интригата на големия форум – кой ще надвие вътре в партията“, смятат леви политици.

Ниновата не направи усилия да тушира вътрешните противоречия. Точно обратното – използва всеки повод, за да накаже по някакъв начин несъгласните с нея бесепари. И съвсем логично Радев ги взе под крилото си. Трима отявлени нейни противници станаха негови служебни министри – Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев. При това и тримата са членове на националния съвет на БСП. Те съвсем не са единствени членове на ръководния орган, които са по-близки с Радев отколкото с Нинова. И точно на конгреса щяло да стане ясно кои са. Замесените в заверата изобщо не се криели, а открито роптаели. Много малка част от тях били колебливи за махането на шефката. Повечето открито настоявали за това и се очаква на конгреса да направят недвусмислени изявления.

Конфликтът между държавния глава Радев и председателя на БСП не е от сега. Още когато връчваше третия мандат на Нинова, Радев се държа доста иронично. Хвалейки нейната диалогичност, президентът всъщност се подиграва на Нинова затова, че беше в коалиция с партии, които левият електорат не одобрява.

„Радев много иска да е засега неформален водач на левите избиратели, а на по-късен етап защо да не стане де факто техен водач“,

твърдят опитни политици от левия спектър. Никак не било случайно и това, че той се опитва да гради имидж на социален президент с потенциал да ръководи по-голямо ляво обединение. Конгресът на 11 февруари беше свикнал заради натрупаното вътре в партията напрежение след лоши изборни резултати. Впоследствие като негатив за Нинова и актив за нейните противници се добави и неосъществения пореден управленски мандат, с който рухна и поредния парламент.

Покрай конгреса на 5-и февруари, беше свикнано и заседание на националния съвет на БСП. То обаче ще се отложи за 10 февруари.

Ден преди самия конгрес официално обявената причина беше лошото време. В съобщението на червения пресцентър обаче се посочва и това, че „членове на националния съвет, които присъстваха отказаха да се регистрират с цел да провалят участието на БСП в предстоящите избори“.

Междувременно в свое интервю председателят на Стратегическия съвет при президента професор Александър Маринов заяви, че Радев няма никакви проблеми с огромното мнозинство от членове и от избиратели на БСП. Като аргумент той посочи, че на изборите преди година и половина над 95% от феновете на БСП са подкрепили Радев. „За пет години БСП загуби 720 000 гласа или 4/5 от избирателите и сега свлече до пета позиция, до партия в миманса на българската политика“ посочва още Маринов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече