Вальо Топлото обмисля да съди България

0

Това се случва след 18 години разследване и оправдателна присъда по обвинението за присвояването на 4,5 млн. лева от „Топлофикация“, разбра „България Днес“ от адвоката на бившия шеф на столичното парно Илиян Павлов.

„С Димитров ще обсъдим дали ще съди България и прокуратурата. Ще помислим и ако прецени да си търси правата за 18-годишното разследване, което финишира в негова полза, с оправдателна присъда, ще видим какви стъпки да предприемем“ , каза за вестника адвокат Павлов.

Това намерение идва след близо две десетилетия разследване и мъкнене по съдилища. Преди ден Върховният касационен съд окончателно оправда Вальо Топлото по мегаделото за присвояване на 4,5 млн. лв. от „Топлофикация“. Окончателно оправдана е и Мая Стоилова, шефката на фирма „Шибър“. Според обвинението Стоилова е доставяла материали на завишени цени на „Топлофикация“ по времето на Димитров като изпълнителен директор.

Една от най-дългите и прочути съдебни саги у нас започна през 2006 година. Тогава стартира разследването срещу Топлото и през август същата година ченгетата му щракват белезниците. През декември са задържани и бившите заместници на Димитров – Георги Рогачев и Емил Антонов, екссъветничката му Лина Абланска и шефката на фирма „Шибър“ Мая Стоилова. Впоследствие към обвиняемите бива присъединена и майката на Топлото Цеца Димитрова. Станалата известна през годините като баба Цеца не доживя да узнае развръзката, защото почина на 86-годишна възраст. Лина Абланска също вече не е сред живите.

Мая Атанасова

Валентин Димитров бе обвинен в длъжностно присвояване на близо 4,5 млн. лева от „Топлофикация“, в което помагачи са му били Лина Абланска и шефката на фирма „Шибър“ Мая Стоилова. Според прокуратурата присвояването е ставало, като парите от „Топлофикация“ са превеждани на „Шибър“ в нарушение на Закона за обществените поръчки, сумите били завишени, доставките били ненужни, а освен това стойността на отделните изделия била фактурирана на части. За да обоснове завишените цени, на които са плащани изделията, прокуратурата се позовава на комплексна счетоводна, финансова и техническа експертиза за средните цени на тези продукти. Общо платените пари на „Шибър“ за продукцията били 11.774 млн. лева, докато според заключението на експертите средната им цена е била 7.349 млн. лева. Според защитата пък не може стойността на присвоено имущество да се доказва с експертиза, тъй като тя „не е доказателствено средство и не възпроизвежда факти“. Това сметнаха и върховните магистрати, които окончателно оправдаха Вальо Топлото и Мая Стоилова за източването на 4,5 милиона лева от „Топлофикация“.

Баба Цеца

Баба Цеца

През годините срещу Топлото се водеха четири дела. Той влезе и в затвора за три години заради това, че е харчил пари на общинското дружество за джет, джакузи, синьо сирене, шоколад, сладкиши и други подобни глезотии. По едно от делата – за валутни престъпления, е окончателно оправдан. Миналата година Димитров бе закован за пране на милиони, но по друго дело в Софийски градски съд. Столичните магистрати го осъдиха на 7 години решетки, но делото продължава в Апелативния съд в София. Това е последното от всички дела срещу Вальо Топлото, което остава недовършено.

 Гуляй

Вальо Топлото се прочу, след като при разследването срещу него се появи информация за джакузита в офиса му, тайни сметки в австрийска банка, баровски возила, имоти, джет, който се води на общинското дружество.

Солариум и джакузи в офиса на Димитров

Гуляи с френски сирена и скъпо шампанско са друга част от разточителството на Топлото. В качеството си на директор той често е наемал красиви манекенки за купоните на столичната „Топлофикация“. Най-доверените си служители възнаграждавал със скъпи пури. С обществени пари е плащал и поддръжката на луксозния автомобил, в който се возел. Колата пък се води на една от фирмите на покойния банкер Емил Кюлев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече