„Възраждане“ с 4 пъти повече подписи от Слави

0

Възраждане води на „Има такъв народ“ близо 4 пъти в събирането на подписи за референдум. Това показа проверка на „Филтър“ в пунктовете в София, както и сред координатори на партиите в страната. „Възраждане“ искат допитване до народа за отлагане на въвеждане на еврото, а хората на Слави – президентска ре- публика. Над 150 хиляди подписа са събрали от „Възраждане“ за каузата си за 3 седмици. „Има такъв народ“ досега са преброили около 35 хиляди. Освен в пунктовете в градовете обаче подписи се събират и по пощата с разпечатани от сайтовете на партиите бланки. Срокът за събиране на подписи е 3 месеца, Ако у той някои от двата е успешен, той ще е възможен за провеждане с местните избори наесен.

Референдумът влиза за разглеждане в парламента при задължително събрани поне 200 000 гласа. Тогава депутатите решават дали да бъде проведен.

3адъnжително се гласува от народа при подписка от над 400 хиляди гласа на хора с избирателни права. През 2016 година, в пика на славата си, Трифонов успя да събере 670 хиляди подписа. Така референдумът за мажоритарно гласуване и 1 лев субсидия на партиите се проведе Толкова беше и пикът на избирателите на „Има такъв народ“ на изборите през юли 2021 година, когато спечелиха. Оттогава партията на Слави върви само надолу и на вота през октомври събра само 96 хиляди гласа. Малко повече подписи се очакват сега в подписката за референдум, който искат да организират за президентска република. В екипа на Трифонов били неприятно изненадани от изказване на Румен Радев, че този референдум не е негова идея и няма нужда от пocpeдници. Разграничаването на президента от референдума прави шансовете му да влезе в парламента твърде малки. за разлика от този на „Възраждане“ за запазване на лева, който според социолозите вълнува българите много повече, отколкото държавното устройство като парламентарна или полупрезидентска република.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече