Цените хвърчат! Кашкавалът удари 30 лв. килото, олиото пак нагоре

0

Кашкавалът тип „Витоша“ вече стигна 20 лева и на едро. За толкова максимално се предлага млечният продукт на борсите и тържищата в областите Пловдив и Сливен, показват данните на Държавната комисия по борсите и тържищата (ДКСБТ).

В магазините на дребно отдавна средната цена, при която се продава кашкавалът, е с 50 на сто по-висока и продуктът се търгува средно за около 30 лева, показва справка в бакалии. За да направят кашкавала по-продаваем, търговците предлагат разфасовки по 300-400 грама, за да изглежда цената по-достъпна.

Средната цена, при която се търгува кашкавалът на едро в страната през изминалата седмица, се увеличи с още 20 ст./кг и вече е 18,37 лв./кг, като в различните области тя варира. На борсите в област Добрич цената му е от 13,89 до 17,90 лв./кг, показват данните на ДКСБТ.

Цената на „Витоша“ се е повишила с 36,37 на сто на едро за година, а в началото на миналия февруари продуктът се е предлагал на борси и тържища срещу 13,47 лв./кг.
За поредна седмица цените на повечето основни хранителни продукти продължават да се повишават. Кравето сирене поскъпва с 16 ст./кг до 11,47 лв./кг, като поскъпването за година е с близо 35 на сто. В област София цената му вече достига и над 15 лева на едро.

Сред храните, които традиционно поскъпват през студените месеци, са пресните зеленчуци – домати и краставици. През първата седмица на февруари вносните краставици са се търгували с 43 ст. повече за килограм спрямо предходната седмица, оранжерийните – с 35 ст./кг повече, вносните домати – със 17 ст. повече.

Оранжерийните домати са поевтинели с 3 ст./кг, но цената им е с 22 на сто по-висока спрямо същия период преди година, а на останалите пресни зеленчуци за салата – около 30-35 на сто.

През изминалата седмица яйцата поевтиняват с 1 стотинка до 38 стотинки за брой на едро, но в магазините те се продават за близо двойна цена – по 70-80 стотинки за брой. Поскъпването на едро за година е над 70 на сто, а реалното е поне 2-3 пъти, категорични са потребителите.

След дълго затишие олиото отново поскъпва плавно, този път с 5 стотинки до 4,19 лева за литър на едро. Точно същата е и цената на едро на боба и лещата, след като през изминалата седмица зрелият фасул поскъпва с 2 ст./кг, а лещата – с 9 ст./кг.

Увеличила се е и цената на едро на брашното, имитиращите сирене млечни продукти, замразеното пиле, пилешки кренвирши, малотрайни и трайни колбаси, ябълки, банани, лимони, портокали, мандарини, картофи, зеле, моркови и кромид лук.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече