В най-бедната страна България – най-скъпите храни!

0

Даже в богаташкия Люксембург захарта и брашното са по-евтини от нашите, а заплатите са десет и повече пъти по-високи, пенсиите също

Скандални данни изнесе БНТ за това къде се намираме по цени и заплати спрямо ситата Европа, към която проформа принадлежим. Оказа се, че цените на някои храни в България надминаха годи тези в Люксембург.

Или иначе казано, в магазините на най-бедната страна в Европейския съюз, каквато е нашата, е по-скъпо, отколкото в най-богатата страна в ЕС, пресмятат от „Минаха години“. Ако брашното у нас може да бъде намерено за 3,29 лв., то там цената му без промоция е 2,13 лв. Захарта, която тук е около 2,60 лв. за килограм, там е 1,85 лв.

 И това е само една малка част от сравненията между България и Люксембург. 

За сведение ще споменем, че месечната сметка за храна на едно домакинство в България е 950 лв. при 780 лв. минимална и 1740 лв. средна работна заплата.

А блажените люксембургски жители дават за ядене 1564 лв. месечно при минимална заплата от 5742 лв. и средна от 11 343 лв.!

И независимо от международното снижение на цените на горивата, у нас от началото на февруари бензинът си скача, както си поиска, да не говорим и за цените на останалите стоки от първа необходимост. Пазарна икономика?!? Иначе обяснения от нейните финансисти – колкото щеш, все от пусто в празно…

Ежедневен контрол на цените на стоките и услугите обеща служебния кабинет, след като анализ на стойността на стоките и услугите е установил 30% надценка на храните в магазина.

Това съобщи премиерът Гълъб Донев миналата седмица. Той подчерта, че властта няма да се намесва в свободния пазар, няма да нарушава правилата за свободна конкуренция, но ще покаже нелоялните търговски практики, за да са наясно потребителите. 

Ех, кога ще ги стигнем освен по цените горките люксембургски граждани, където средната месечна пенсия е около 3200 евро или повече от 6000 лева?! И бъдете сигурни, че не са се изгърбили от работа като нас, просто там по-малко се краде…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече