IT бизнесът финансирал ДБ през Мирчев

0

Редица компании от IT сферата са финансирали коалицията „Демократична България“ и по-специално партия „Да, България“ през Ивайло Мирчев. Това съобщи за „Галерия“ източник от бранша. Фирмите били ангажирани с този политически проект от самото му създаване и това не било просто на полза роду, а срещу конкретни ответни действия.

Самият Мирчев е представител на този бизнес, но има и доста активисти на партията, които са също са в този бранш. Част от тях вече са получили политически постове. Най-видният от всички Божидар Божанов, който беше за кратко депутат, а след това министър на електронното управление от декември 2021 година до август 2022. Завършил е gold smith college, част от лондонския университет.

При публичното му представяне за него се каза, че е основател на компания за информационна сигурност със значителен опит в изграждането на електронното управление.

 Божанов е член на изпълнителния съвет на „Да, България“ и на тематичната работна група за електронно управление и административна реформа.

Нещата обаче не свършват само с един министерски пост. Друг виден представител на бранша е общинският съветник от „Да, България!“ Бойко Димитров. Той е сред учредителите на партията, а бизнесът му е изцяло в IT сферата. Създател е на софтуер за управление на фирмената дейност В автомобилния бранш.

Софтуерен архитект е и общинския съветник на „Да, България!“ Диана Тодоринова. Тя също е сред учредителите на партията. Програмист е и друг общински съветник на „Да, България!“ – Симеон Ставрев. За себе си той казва, че е работил както в български, така и в чуждестранни фирми. През 2014 основава своя IT компания, която работи за холандския пазар.

 Партията очевидно е фокусирала политическите пристрастия на сериозна част от сектора защото и друг общински съветник – Михаил Паргов, също е програмист.

Но може би на едрата риба, може да се каже дори акула, е подозираният в близост с ДБ, шефът на „Телерик“ – Васил Терзиев. За него от месеци върви слуха, че ще е съвместна кметска кандидатура на ПП и ДБ за София.

Незатихналият все още скандал с онлайн платформата за търговия скрипти валути Nexo, също има следа в “Демократична България“, защото нейният собственик – Антони Тренчев е бил депутат от „Реформаторския блок“. Компанията стана известна с това, че нейни служители давали по 20 000 лв. лични средства като дарения за ДБ. Според източници на „Галерия“ обаче, с появата на „Продължаваме промяната“ IT браншът е заложил повече на тях, но без да се отказва от сегашната си подкрепа за „Да, България!“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече