Забравени от Бога: 70 000 българи без аптека

0

Над 70 000 българи са без достъп до аптека, защото живеят в населени места, в които такъв обект няма. Това показват данните от Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги.

Най-тежка е ситуацията в Северния централен район на страната, в който попадат пет области – Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра. На територията на района са регистрирани 281 аптеки. Най-голямата част са в област Русе – 101, от които 79 са на територията на града. Най-ограничен пък е достъпът до аптеки в област Разград, където са разкрити само 25 обекта. Общините в региона без аптеки са Сухиндол, Самуил, Иваново, Кайнарджа и Ситово. В тях живеят 26 355 души.

Проблем с достъпа до лекарства имат и 14 700 души от Североизточния район. В него попадат областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен. Общо регистрираните аптеки там са 345, като най-голяма обезпеченост има в област Варна – 211. Най-ограничен е достъпът в Търговище, където има само 30 обекта. Селищата без нито една аптека в района са Ветрино, Крушари и Смядово. Други седем села от Северозападния район също са оставени без аптека. Общо 281 са обектите в петте области Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. 91 от тях са в Плевенско, докато във Видинско са едва 36.

Без достъп до лекарства са над 14 300 жители от Грамада, Макреш, Бойница, Чупрене, Георги Дамяново, Медковец и Якимово. По над 2000 души без аптека са оставени и в кюстендилската община Невестино и хасковската Маджарово. Най-много са разкритите обекти в Югозападния регион, в който попада и София – 1023 общо, от които повече от половината са именно в столицата – 676. Това е повече, отколкото всички разкрити аптеки в четирите области в Югоизточния район – Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол. Там има общо 528 обекта. Над 10 400 души от старозагорските села Братя Даскалови и Опан нямат достъп до лекарства.

Според председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов за проблема се говори отдавна, но той е характерен и за други европейски страни. Костов посочи, че за да може една аптека да се издържа, трябва да има поне 1200 потребители. „Разбирам, че всеки гражданин има право на това, но е невъзможно в населено място със 150 жители да има аптека. Там няма дори кръчма, нито лекар, който да изпише рецепта. Виждате, че дори в градове с около 50 000 души население има само по 1-2“, коментира той пред „Телеграф“. Затова решението според него е да се разреши онлайн търговията на медикаменти по лекарско предписание, но право на това да имат само лицензирани аптеки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече