Майката на Свиленски крета с 470 лева пенсия  

0

Майката на социалиста Георги Свиленски вземала минимална пенсия, ожали се самият той. Възрастната жена преживявала с 470 лева месечно, а доскоро сумата била дори още по-ниска. Набъбнала благодарение на увеличението, направено по времето на бившия социален министър Георги Гьоков, твърди Свиленски. „Майка ми ДМС няма, има 70 лева за Коледа“, казва още дясната ръка на Корнелия Нинова.

Той обаче се грижел съвестно за нея и я подпомагал финансово с депутатската си заплата. По всяка вероятност и на предстоящите парламентарни избори през този април Свиленски отново ще се сдобие с място в парламента, предвид факта, че е сред най-приближените хора от свитата на лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Миналата година майка му и бивша свекърва на първата дама Десислава Радева остана вдовица. Бащата на Свиленски почина през пролетта на 2022 г. Страхил Свиленски-старши, на когото всъщност е кръстен общият син на Десислава и Георги, бе известен полковник от запаса, и издъхна на 79-годишна възраст в София. Той беше родом от гр. Пелово, Плевенска област. Завършва 87-и випуск на ВНВУ „Васил Левски“ във Велико Търново през 1965 г. Офицерската му служба започва във военното поделение в Девин и преминава през ССВУ в Горна Оряховица, Военното училище във Велико Търново, уволнява се като заместник-командващ на Първа армия в София. До последно той имал по-висока пенсия от тази на съпругата си, предвид военния си чин.

Георги Свиленски не обича да афишира личния си живот и рядко споделя подробности за роднините си публично. Избягва да говори и за бившата си съпруга Десислава, нито пък издава в какви отношения е тя с майка му.

Бесепарят се залюбва с Деси, докато тя е още студентка в УНСС, а после бързо минават под венчилото на скромна сватба. Още преди бъдещата първа дама да завърши висшето си, през 1997 г. на бял свят се появява техният син Страхил, който тя кръщава на своя свекър. Двамата обаче се развеждат, когато детето им е още в ранна възраст заради несходство в характерите. През 2016 г. Деси сключва граждански брак с президента Румен Радев, макар с него да са двойка от по-рано.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече