След като стана клиент на прокуратурата: Сашо Кеша побеля от стрес

0

Александър Николов, бившият енергиен министър в правителството на Кирил Петков, видимо се състари и буквално побеля от стрес покрай аферата със завишената с над 30% цена на природния газ, купуван миналата пролет от „Булгаргаз“. Преди седмица прокуратурата повдигна обвинения срещу Сашо Кеша, както е известен Александър Николов, неговият заместник в енергийното министерство Данаил Николов и бившият изпълнителен директор на държавното газоразпределително дружество Людмил Йоцов.

Тримата бяха подведени под отговорност за длъжностни престъпления за над 88 милиона лева, като според държавното обвинение България е купувала газ от „Газпром“ и след спирането на доставките от руската компания на 27 април 2022 г., но чрез фирми-посредници, които са прибирали тлъсти комисионни.
Според разследващите, големият печеливш от алтернативните доставки на газ е частната енергийна компания „МЕТ енерджи“, която е купувала газа от „Газпром експорт“ и го е препродавала на „Булгаргаз“ с

между 28 и 33% надценнка.

Важен детайл от енергийната афера е, че назначеният от Кирил Петков и Асен Василев за шеф на „Булгаргаз“ началото на 2022 г. Людмил Йоцов беше част от ръководството на „МЕТ енерджи“. Около частното енергийно дружество избухнаха и няколко скандала, свързани с покупката на евтин газ от „Булгаргаз“ чрез манипулиране на борсови търгове. Твърди се, че печалбата на частната „Мет енерджи“ от непрозрачни газови сделки само за миналата година надхвърля 350 милиона лева.
Справка на „Уикенд“ установи, че в периода януари – май 2022 г. дружеството „МЕТ Енерджи трейдинг“ е доставило 235 милиона кубични метра синьо гориво на „Булгаргаз“ и още 90 млн. куб. м. за топлофикациите и други енергийни дружества. Всичкото гориво е купувано от „Газпром“. Има и множество сделки, при които газ е купуван скъпо от „Булгаргаз“ от фирма „МЕТ” и след няколко дни е

продаван обратно на занижени цени

на същата фирма „МЕТ”.
Запознати с разследването на газовата афера разкриха пред „Уикенд“, че бившият енергиен министър Александър Николов и екс шефът на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов са били разпитвани няколко пъти още миналата есен заради допускането на галопиращите цени на синьото гориво. Още при първата си беседа в ДАНС, Йоцов е опитал да прехвърли вината за неразбориите в „Булгаргаз“ върху Кирил Петков и Асен Василев. Той се оправдал, че му било наредено лично от тандема Кирил Петков – Асен Василев да продаде два танкера с американски газ, пристигнали в Гърция миналата пролет и уж предназначени за България. Вместо да тръгнат към България, двата танкера с газ са били

препродадени в Гърция и Турция,

а близки до властта фирми-посредници отново са прибрали комисионни за милиони левове. Людмил Йоцов твърдял и друго – че Александър Николов – Сашо Кеша му заповядал да прекрати еднолично договора с „Газпром“ още на 22 февруари, тоест дни преди Русия да нахлуе в Украйна, като се позовал на устна заповед, дошла от Асен Василев.
Смята се, че по делото за безстопанственост, ощетило „Булгаргаз“ с поне 88 милиона лева, ще бъде разпитван като свидетел и уволненият от Кирил Петков и Асен Василев бивш директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. Той беше отстранен в началото на 2022 г. с мотив, че е ощетил държавата с над 1 млн. лв. на ден чрез подписването на анекс, с който се отказвал от „евтиния азерски газ“. Павлов обаче поддържа друга версия за отстраняването си – бил е изгонен, за да може в търговията с газ да се намърдат частни фирми и посредници, а и за да бъдат източени около 1 млрд лв. от сметката на „Булгаргаз“.
„За няколко месеца посредниците заграбиха стотици милиони от „Булгаргаз“ – дружество, което държеше 95% от пазара на газ и което вкарваше всяка година по 1 милиард лева в икономиката. След отстраняването ми и махането на Иван Иванов като шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), спуснатото от „Продължаваме промяната“ ново ръководство на „Булгаргаз“ договори азерски газ на 4 пъти по-висока цена от предварително постигнатата.

Надплатени бяха 275 милиона долара –

175 милиона за газа и още 100 милиона долара увеличение на банковата гаранция заради силно завишената цена при доставките на газ“, обяви Николай Павлов от трибуната на Народното събрание преди повече от месец.
Силно стресираният и побелял след повдигането на обвинение за безстопанственост Александър Николов, естествено отрича да има вина за шоковото увеличение на цената на газа миналата пролет. Според думите му, от прокуратурата са му повдигнали обвинение малко преди изборите, за да му затворят устата. Според Сашо Кеша фирмата-посредник МЕТ все още работи с „Булгаргаз“ и увеличава своя пазарен дял за сметка на този на държавното дружество.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече