Как Стефан Данаилов си изпроси от Тато огромен апартамент

0

• „Нелеп е слухът, че живея в дом на убити от Народния съд, Живков ме настани в нова кооперация”, коментираше приживе Ламбо
• Росен Цанков – завареният син на народния артист, наследил четиристайния в „Лозенец” и миналото лято го продал
• Калоянчев, Лолова, Цветана Манева, Катя Паскалева, Велко Кънев и Мамалев също получили жилища от контингента на Вожда

Че е раздавал неправомерно жилища на интелигенцията не е най-големият грях на бившия Първи Тодор Живков, но и за това го съдеха в зората на демокрацията. През продължилото 33 години свое управление правешкият вожд полагал бащински грижи за хората на изкуството, защото смятал, че те няма как да творят качествено, ако не са решени битовите им проблеми.
От всички културни дейци Тато бил най-благоразположен към актьорите. И това е разбираемо – държавният глава считал и себе си за артист. Преди 9 септември 1944 г. той участвал в самодейни театрални спектакли в провинцията – имал възлови роли в „Хан Тартар” и „Два синджира роби”.

В папките от съдебното дело срещу генсека на ЦК на БКП фигурира подробен списък на актьори, получили апартаменти по втория начин. Там са и имената на Ирен Кривошиева, Доротея Тончева, Катя Паскалева, Велко Кънев, Цветана Манева и др. знаменитости. От прелюбопитния документ се разбира, че жилище от Тато е взел навремето и Стефан Данаилов. Домът, с който Бай Тошо зарадвал Ламбо, е четиристаен и площта му е 135 кв. м. Намира се на ул. „Света гора”.
Актьорът от „На всеки километър” лично си изпросил от Тато просторния апартамент в столичния км. „Лозенец”. Когато отишъл да му се моли за дом, той за пръв път видял на живо партийния вожд. Съдействие за аудиенцията оказала секретарка на генсека – голяма почитателка на звездата от екрана. Дамата помолила началника си да отдели от скъпоценното си време за жилищния проблем на нашумелия артист. „Добре де, запиши му час, нека дойде, ще му съдействаме”, рекъл й човекът, който изкара начело на страната 33 години.  


На 2 януари, първият работен ден след Нова година, домашният телефон на сем. Данаилови звъннал. „Другарят Живков ще ви очаква утре в кабинета си в ЦК”, обявила в слушалката сътрудничка на Първия. Щом затворил, Стефан извадил най-хубавия си костюм от гардероба и поръчал на жена си Мери да изглади панталона му. Искал да се представи добре пред лидера на НРБ.


На следващия ден актьорът буквално треперел от вълнение заради предстоящата среща. От притеснение дори се залутал в коридорите на Партийния дом, а когато влязъл кабинета на Живков, съвсем се ошашавил и поздравил с думите: „Честита Нова година, другарю Тодоре!”. Генералният секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет за миг се учудил на фамилиарниченето на Стефан, но след това се засмял с типичното си „Ха-ха-ха!”. Той си дал сметка, че Ламбо се обърнал към него по малко име не заради лошо възпитание, а от стрес.      
Данаилов се настанил на един от фотьойлите в луксозната канцелария и понечил да разкопчее сакото си. И тогава с ужас установил, че вкъщи е закопчал накриво копчетата на ризата си. Години по-късно славният артист ще си признае чистосърдечно, че никога през живота си не се е чувствал толкова смутен, колкото в онзи зимен ден в сградата с петолъчка на върха.
„Казвай сега, с какво мога да ти помогна”, рекъл Живков. Стефан изложил накратко нуждата си апартамент, след което височайшият домакин натиснал бутон и в кабинета влетял Тинко Воденичаров – доверен човек на Вожда.


„Виж кой ни е дошъл на крака – майор Деянов. Трябва му дом и ние можем да му свършим работа. Я да намерим бързо едно хубаво жилище за него и семейството му”, обърнал се Тато към своя сътрудник. В следващите няколко минути пък пуснал няколко майтапа и изпратил госта си с благопожелания.


Приживе Ламбо много се ядосваше на твърденията, че живее в апартамент на убити от Народния съд и се завива с юрганите им. Слухът тръгнал от Васил Станилов още в зората на демокрацията – писателят го тиражирал своя вестник „Анти”. По онова време Мария, съпругата на Стефан, дори се принудила да вади нотариалния акт и други документи, за да опровергава.


„Жена ми отиде да намери Васил в централата на СДС, за да го попита защо го пише това. Ние години наред бяхме близки. Всяко лято бяхме заедно на море. Блокът, в който живея, беше строен в други години и се учудвах, че може да има такива инсинуации. Беше подло, въпреки че бе видно, че не отговаря на истината. Цялото ми семейство страдаше”, разказваше Бат’ Серго от „На всеки километър” преди смъртта да го отнеме от роднините и почитателите му.
След кончината на Ламбо жилището на ул. „Света гора” остана за заварения му син. Миналото лято Росен Цанков го продаде, като купувачът пое ангажимент да запази имота във вида, в който е бил при Стефан Данаилов.


„Кой да получи апартамента си беше желание на баща ми. Така са се разбрали двамата с Росен. Приел съм решението. Единствен наследник съм на Милия, но той си е преценил на кого, какво да остави. Той все пак е живял с Росен Цанков, който макар и заварен, също е негов син. На него дори му дадох, каквото поиска от картините и статуетките на баща ми. Иконите, книгите и наградите взех аз”, споделял е пред „Уикенд” Владимир Данаилов – единственото биологично дете на народния артист, плод на извънбрачната му връзка с Ирен Кривошиева.


Сред най-големите любимци на Тодор Живков по времето на соца бил и Георги Калоянчев. Влязъл под кожата на Първия, той успял да издейства апартаменти и за себе си, и за свои колеги. „На кой ли не съм помагал да получи покрив над главата си!”, казваше приживе Калата. Него и Стоянка Мутафова Тато настанил в кооперация в най-хубавата част на столичния кв. „Лозенец”.
Татяна Лолова – една от мегазвездите на Сатирата, получила дом в кв. „Гео Милев” в началото на 80-те. Преди това нямала собствено жилище. Редовно ходела да се моли за собствена стряха в райсъветите, но там или не желаели, или не можели да й помогнат. Актрисата потърсила съдействие и в Комитета за култура, посетила и кмета. Уви, никой не успял да й разреши квартирния й проблем. Накрая някаква добродушна чиновничка дала на звездата ценен съвет: „До края на живота си да седите на тази опашка, няма да получите жилище. Няма актьор, който да е взел оттук. Ще идете при Тодор Живков. Той има контингент и оттам се раздават апартаменти на колегите ви.”


Лолова дотогава не се познавала лично с Тато. Той обичал театъра, но все ходел на постановки, в които тя нямала роли. Един ден обаче съдбата все пак ги срещнала. Татяна участвала в концерт, посветен на „Деня на водата”. Спектакълът се провел в Банкя, близо до резиденцията на държавния глава.


След проявата Живков се приближил до актрисата и я попитал има ли проблем с квартирата. Тя потвърдила. В разговора се намесил и Калоянчев. „Видяхте как я посрещна публиката, а тя, горкичката, няма къде да живее”, рекъл той. Тогава Тато казал, че идния вторник ще ги чака двамата в кабинета си.


В уречения ден и час Калата и Лолова били при държавния глава. На срещата присъствал и чиновникът, който, се занимавал с жилищата от контингента на Първия. „Мислим да е в Зона Б5”, заявил онзи. Актрисата обаче не харесвала въпросния квартал – потискал я някак си. Затова си избрала „Гео Милев”.


„Отидохме с Калата в блока. Чиновникът ни качи на площадката и ми отвориха лявата и дясната врата. Аз по-неуреден блок не мога да си представя, макар сигурно някъде да има и по-мръсно, и по-разхвърляно, и по-счупени улуци, и по-пробити, и по-криви стени”, разправяше приживе звездата на Сатиричния театър. В онзи ден тя първо си избрала жилище с източно изложение, но по-късно размислила и взела друго – по-голямо. Миналата седмица пък под прозорците на кооперацията й кметицата Йорданка Фандъкова направи първа копка на градинка, която ще носи името на покойната майсторка на смеха.


След 10 ноември Татяна Лолова била викана като свидетел в процеса срещу Тодор Живков за неправомерно раздадените апартаменти. На заседание по делото актрисата благодарила на бившия Първи, задето й осигурил покрив над главата. Помолила и магистратите да не го съдят за добрината му. „Вие сте тук не като защитник, а като свидетел!”, скастрила я Темида. После по телевизията показали разгневени седесари, които крещели – колкото сили имали, по адрес на комедиантката: „Тази мръсна живковистка, тази мръсна тоталитаристка! Ние толкова да я обичахме, а тя да взима с предимство…”    
Сред хората, които вечно ще бъдат признателни на Тато, е и Аня Пенчева. За нея Живков направил много добрини, докато бил на власт. Когато в зората на демокрацията започнал процесът за злоупотребите на Бай Тошо с властта, бившата съпруга на Сашо Диков също като Лолова застанала смело пред съдиите. В залата били и Невена Коканова и Катя Паскалева.
От свидетелската скамейка Пенчева разказала как по нареждане на Тодор Живков най-напред й дали огромен апартамент, но тя не го взела. Не вярвала, че е за нея, смятала, че й се полага по-скромен по размери.


„Съдията ми рече: „На вас ви се води едно жилище в кв. „Гео Милев”, а вие казвате, че не е ваше.”. Отвърнах: „Ами да, когато ни дадоха с Ваня Цветкова апартаментите, отидох да го видя моя. Жилището беше много голямо. Помислих, че има грешка и посетих другаря Дикин. Споделих му, че сигурно е станало недоразумение. „Да, грешка е”, потвърди той. Сега съжалявам, че постъпих по този начин.” Залата се захили. Обясних, че също като Ваня Цветкова живея в „Зона Б5” в малко апартаментче”, спомня си Аня.


Накрая на делото тя се обърнала към магистратите: „Мога ли да благодаря на другаря Живков за доброто, което ми е сторил, и да го целуна?”. Публиката и Темида изпаднали в потрес, но Пенчева все пак лепнала устни на Тато. А на излизане от съда Марко Семов й стиснал ръката: „Браво, мъжко момиче!”.


Че се е облагодетелствал покрай Тато не крие и Георги Мамалев. На разговор с бившия Първи той успял да си издейства панелка в ж.к. „Дървеница”.
„При социализма се чакаше за всичко. Тогава живеех на свободен наем. След едно представление, в което играех, се даде коктейл в театъра. Тодор Живков също беше там и запита директора Дико Фучеджиев дали в трупата има някакви проблеми. „Трима артисти са на свободен наем”, отвърна Дико. „Имат ли деца?”, поинтересува се също генералният секретар на партията. „Да, и тримата!”, гласеше отговорът. „Е, тогава ще помогнем”, заяви Живков. След известно време ме извикаха в кметството и ми предложиха панелен апартамент в „Дървеница”. Взех го, теглих си кредит и започнах чинно да си го изплащам. Тогава даването се състоеше само и единствено в това, че изпреварваш други чакащи. Никой нищо не ти подаряваше!”, разкрива ветеранът от Имперската трупа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече