Кумец на президента драпа да е министър

0

Съветникът на Румен Радев Димитър Здравков пробва да набие Корнелия Нинова, а тъстът му усвоява пари от АЕЦ „Козлодуй”

Димитър Здравков, известен като протежето на президента Румен Радев, в момента шеф на кабинета на служебния просветен министър, явно знае как да се грижи и за интересите на близките си. Въпросният господин от Тетевен от години се подвизава на „Дондуков” 1 и е скрепил позициите си по роднински – той кани Радев и Радева за кумове на сватбата си с някоя си Ния Мантовска. Показателно е, че след брака кариерите на двамата млади са във възход, а близките им също намазват от държавната баница.

Бащата на булката – Цветелин Мантовски вдига бизнеса си с химикали на ново ниво. Макар и основана през далечната 1990 г., неговата фирма няма опит с участието в обществени поръчки. Може би случайно, но той се престрашава да посегне към държавните пари  едва при служебните правителства на Румен Радев. При това неговата успеваемост е на 100%. Доста съмнително като за новобранец!


От регистъра на обществените поръчки става ясно, че „Манти Ко” успява да грабне два договора с АЕЦ „Козлодуй”, нашумяла покрай последните санкции на САЩ по закона „Магнитски” заради безобразното и източване от политици и чиновници, чрез близки до тях фирми. От документите за провеждането на двата конкурса става ясно, че те буквално са предрешени. Няма друго обяснение защо е избрана процедурата за събиране на оферти с обява. При нея, вместо открит търг, в който всеки кандидат може да участва, атомната централа избира сама фирми, от които да поиска оферта. Незнайно по каква причина, но АЕЦ-ът решава да изпрати покана за участие само към „Манти Ко”. Все едно тя е единствената фирма в целия Евросъюз, която може да и достави нужните химикали. А не става дума за нещо свръх уникално, върху което фирмата на Мантовски държи монопол. В случая поръчките са за доставка на амонячна вода и азотна киселина – вещества, които може да осигурят стотици други фирми, търгуващи с химикали. Да, но ако и конкуренти участват, то офертите им може да доведат до падане на цената и много малка печалба за победителя, коментират с усмивка експерти. В случая за „Манти Ко” такъв риск не съществува. Като единствен избран да подаде оферта, атомната централа трябва да се съгласи с исканата от Мантовски цена за доставка на двата химикала. Всяка от поръчките е за по около 70 000 лв., на пръв поглед дребна сума, но пък създава история на фирмата.


На свой ред зетят Димитър Здравков дава мило и драго, за да свали шефката на БСП Корнелия Нинова и така да докаже лоялността към патрона си Румен Радев. Последните събития около конгреса на БСП са показателни. Димитър Здравков, който иначе е президентски съветник по иновациите, е разпознат сред група мутри, брутално атакували вратите на форума на социалистите.


„Не можехме да повярваме на очите си, чиновник на висока позиция да се държи като хулиган!” – гневят се източниците ни.  Това далеч не е нито първа, нито единствена негова поява като предводител на бабаити, настървени да набият ръководството на Столетницата.
Обяснението за агресивността на Здравков е елементарно – войната между президента и Корнелия Нинова е публична, а напористия президентски кадър, който дължи цялата си кариера на Румен Радев, неистово иска да му е в услуга. Въпросният напорист чиновник-побойник е член на БСП, дори е бил някакъв шеф в младежката организация. Роденият в Тетевен икономист се е пробвал неуспешно да оглави местната организация, а после да стане и депутат от Ловеч.
По-успешно обаче се е развила кариерата му из кабинетите на президентството. Подвизава се в екипа на Илияна Йотова и дори през 2017 г. става член на Съвета по българско гражданство. Запознати казват, че се навъртал дълго и в канцеларията на кадровика Николай Копринков. Явно там е научил много за властта и разправата с конкуренцията. През март миналата година Радев издига Здравков за съветник по иновациите, друг е въпросът какъв е професионалният му капацитет. В момента правел докторантура по политическа икономия. Запознати казват, че имал мераци да е служебен министър, но засега е стигнал само до шеф на кабинета на служебния министър проф. Сашо Пенов.


След като президентската двойка кумува на младия натегач, той дръпва още по-нависоко. Става президентски съветник, а половинката му Ния Мантовска, която по онова време работи в екипа на кумата си Десислава Радева, е успешно настанена в националната телевизия. Църковният брак на Здравков и Мантовска е скрепен, разбира се, в Руската черква в София.   

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече